ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
super market, trofima, emporio, prosfores
Φώτο: Shutterstock

Σενάρια για μικρότερο ΦΠΑ σε τρόφιμα και νέο «κούρεμα» επιστρεπτέας

Πρώτη φορά εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο η μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων, καθώς ο πληθωρισμός «καίει» τους καταναλωτές. Πιθανή και νέα ελάφρυνση στις επιχειρήσεις μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όλο και πιο κοντά στην ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις ωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η πληθωριστική έκρηξη.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ράλι των τιμών συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση τον Ιανουάριο και μάλιστα οι ρυθμοί επιταχύνθηκαν, με τον δείκτη να ανεβαίνει στο 5,5% από 5,1% το Δεκέμβριο και με διάχυση της ακρίβειας από την ενέργεια σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από την αγορά είναι ανησυχητικά με τους φορείς να κάνουν λόγο για επερχόμενες αυξήσεις που φθάνουν έως 30%.

Ο ρυθμός ανατιμήσεων στα τρόφιμα επιταχύνεται επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης στη βασική ομάδα της διατροφής και των μη οινοπνευματωδών ποτών έτρεχε τον Δεκέμβριο με υπερπενταπλάσια ταχύτητα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,3% σε ετήσια βάση από 0,8%.

Το γεγονός ότι η πληθωριστική καταιγίδα χτυπά τον πυρήνα των οικογενειακών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει πρόσθετα αναχώματα και να βάλει στην ατζέντα ακόμα και φορολογικές παρεμβάσεις που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε. Το τελευταίο διάστημα τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο για μειώσεις στον ΦΠΑ σε τρόφιμα που οι τιμές τους έχουν «πάρει φωτιά». Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις δείχνουν συνέχιση του «καλπασμού» των τιμών, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να ενισχυθεί το οπλοστάσιο πέραν των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικά σενάρια για το εύρος και το ύψος της μείωσης ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα με βάση τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο που υπολογίζεται με βάση τις προβολές για την πορεία του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους. Η εξίσωση δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού θα πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο κόστος των παρεμβάσεων και στον πραγματικό αντίκτυπο στις τιμές για τους καταναλωτές, με αποφυγή κραδασμών στο προϋπολογισμό που θα έθεταν σε κίνδυνο το στόχο για ραγδαία αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Πάντως σε αυτή τουλάχιστον τη φάση στις ασκήσεις επί χάρτου δεν περιλαμβάνονται μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς το μέτρο θεωρείται εξαιρετικά ακριβό και ταυτόχρονα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ο πληθωρισμός πέραν του ότι πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συγκρατούν τις δαπάνες, πράγμα που οδηγεί σε πτώση του τζίρου στην αγορά, προκαλώντας ταμειακή στενότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, την ώρα που οι εισπράξεις τους στροβιλίζονται στη δίνη των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Επιπλέον, λόγω της διάβρωσης των εισοδημάτων και του τζίρου στην αγορά αλλά και των αρνητικών προσδοκιών για την πορεία των τιμών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να αθετήσουν υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, είτε αυτές αφορούν πληρωμές φόρων και εισφορών είτε επιστροφή ποσών από τις κρατικές ενισχύσεις.  Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί σενάρια για νέες χρονικές ανάσες στις πληρωμές φόρων και εισφορών αλλά και μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής, με επίκεντρο τους κλάδους που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όπως είναι η εστίαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, αναζητούνται μέτρα στήριξης

Το σενάριο της μείωσης συντελεστή ΦΠΑ επανέρχεται στο τραπέζι, καθώς το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις επικείμενες αυξήσεις σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής. Εξετάζεται παράταση στην επιδότηση ντίζελ και βενζίνης.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινό «ψαλίδισμα» ΦΠΑ σε τρόφιμα για να «φρενάρει» η ακρίβεια

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις έως 20% σε βασικά είδη. Εξετάζεται η επιλεκτική μείωση του ΦΠΑ για μικρή χρονική περίοδο, αλλά όχι και των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε στο 11,3% ο πληθωρισμός με ανατιμήσεις σε πλήθος βασικών αγαθών

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας, ενώ η... πυρκαγιά επεκτείνεται στα είδη διατροφής με αυξήσεις που ξεπέρασαν και το 23% τον Μάιο σε βασικά αγαθά και τον δείκτη τροφίμων να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 12%.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒΤ: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής - Προειδοποιήσεις από ΕΛΠΕ

«Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μειωθεί πιστεύω. Δεν θα μειωθεί όμως ούτε στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο», τόνισε ο Ανδ. Σιάμισιης διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» σε επιδοτήσεις για καύσιμα και νέα «επιταγή ακρίβειας»

Αυξάνεται και θα δίνεται σε περισσότερους, με νέα εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα για τη βενζίνη. Παράταση επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Πιθανή η χορήγηση νέου βοηθήματος στους ασθενέστερους.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.