ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο εκταμιεύσεων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014–2021

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσος όρος εκταμιεύσεων στην ΕΕ είναι στο 32%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 38,4%, έχοντας αιτηθεί 41,4 εκατ. έως τώρα.

Την επίσπευση και την απλοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021, με βάση τα εφαρμοζόμενα σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, προτείνει η Ελλάδα, δεδομένης της μικρής υπολειπόμενης περιόδου επιλεξιμότητας, μέχρι τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας στους τομείς του προκαταρκτικού ελέγχου της απάτης και της επικοινωνίας, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ | EEA Grants), παρουσίασε το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο ετήσιο workshop των EEA Grants με θέμα: «Processes in implementation in the current Financial Mechanisms» & «How to maximize the use of the Bilateral Funds».

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν στοιχεία ως προς τις εκταμιεύσεις προς τις χώρες-δικαιούχους. Ο μέσος όρος είναι στο 32%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 38,4%, έχοντας αιτηθεί 41,4 εκ. έως τώρα.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΕ παρουσίασε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε θέματα προκαταρκτικού ελέγχου της απάτης, όπως ο καθορισμός σημείων ελέγχου (check points) που λειτουργούν προληπτικά στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής σε τέτοια φαινόμενα καθώς επίσης και στον τομέα της επικοινωνίας, όπως η πρώτη παρουσία του ΕΣΕ στη ΔΕΘ 2021 και οι δράσεις που την πλαισίωσαν.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε, κυρίως, σε θέματα βελτίωσης της διαχείρισης και επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης - δεδομένης της μικρής υπολειπόμενης περιόδου επιλεξιμότητας, μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Ειδικότερα, η Ελλάδα πρότεινε την υιοθέτηση μηχανισμών επίσπευσης και απλοποίησης με βάση τα εφαρμοζόμενα σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.

Η πρόταση αυτή είχε θετική ανταπόκριση και αποδοχή από τους/τις εκπροσώπους των δοτριών χωρών, ενώ το Εθνικό Σημείο Επαφής δεσμεύτηκε να επανέλθει με συγκεκριμένες επί του ζητήματος προτάσεις.

O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ | EEA Grants) εκπροσωπεί τη συνεισφορά της Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας αποσκοπώντας στην επίτευξη των στόχων αυτών σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2014-2021, ο ΧΜ ΕΟΧ έχει κατανείμει συνολικά 2.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα  116.7 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στην Ελλάδα. Από τις δότριες χώρες, η Νορβηγία διαθέτει το 96% επί της συνολικής χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν, επίσης, στοιχεία ως προς τις εκταμιεύσεις προς τις χώρες-δικαιούχους. Ο μέσος όρος είναι στο 32%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 38,4%, έχοντας αιτηθεί 41,4 εκ. έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ η ανοιχτή πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Διμερών Σχέσεων ΧΜ ΕΟΧ, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που εξέδωσε το ΕΣΕ στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη 34 εκατ. ευρώ σε startups που επλήγησαν από την πανδημία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης ανέφερε πως η χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η έγκριση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εμβληματικές δράσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον πόροι ύψους 27,8 εκατ. για χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ανέφερε πως αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν άμεσα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν ερευνητικές προτάσεις που ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα οι πληρωμές για ΕΣΠΑ

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σκοπός της νέας ρύθμισης είναι να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετο διοικητικό φόρτο, προσκομίζοντας εκ νέου ενημερότητες.