ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

Αύξηση 22,9% του τζίρου της βιομηχανίας τον Δεκέμβριο του 2021

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος δείκτης κύκλου εργασιών για το διάστημα Ιανουάριου 2021 - Δεκεμβρίου 2021 σημείωσε άνοδο 25,6%.

Αύξηση 22,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019.

Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 25,6%, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22,9% τον Δεκέμβριο προήλθε από την αύξηση κατά 23% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης εξαιτίας των μεταβολών των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου,
βιομηχανίας τροφίμων. Υπήρξε επίσης αύξηση κατά 17,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Επίσης η αύξηση προήλθε από την άνοδο κατά 36,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς και 15,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

Ο δείκτης του κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 15,6% τον Δεκέμβριο εξαιτίας της ανόδου κατά 15,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες, βιομηχανίας τροφίμων. Ωστόσο μειώθηκε κατά 6,7% ο δείκτης κύκλου εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε από τις
μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων. 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021, παρουσίασε μείωση 0,04% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021. Η μείωση του δείκτη του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου προήλθε από τη μείωση κατά 0,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης και την αύξηση κατά 39,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων. Επηρέασε επίσης η μείωση κατά 1,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς και η αύξηση κατά 0,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο 2022

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου, σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο γενικός δείκτης δωδεκαμήνου κατέγραψε αύξηση 26,2%.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένη κατά 7,9% ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσε ο κλάδος κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων.