ΓΔ: 825.07 -1.17% Τζίρος: 20.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Έλεγχος της Επ. Ανταγωνισμού σε εταιρεία καλλυντικών - προσωπικής φροντίδας

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής η έρευνα είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ενώ δεν αποτελεί «απόδειξη» ότι η εν λόγω επιχείρηση έχει παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής έρευνας σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας καλλυντικών και λοιπόν προϊόντων προσωπικής φροντίδας προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η οποία αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα και δεν υποδεικνύει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε κάποια παραβίαση των κανόνων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεχίζεται η δράση της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνάς της, προέβη χθες και σήμερα στη διενέργεια αιφνίδιου επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στον κλάδο εμπορίας καλλυντικών και λοιπών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο κάθετων συμπράξεων βάσει του άρθρου 1 ν. 3959/2011 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).  

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει πιθανές πρακτικές επηρεασμού των τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης στα μέλη του επιλεκτικού δικτύου διανομής της να πωλήσουν τα προϊόντα μέσω επιγραμμικών πλατφορμών. 

Ο εν λόγω αιφνιδιαστικός έλεγχος αποτελεί ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΑ για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.  

  • Τα άρθρο 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
  • Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίνει την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από Allianz

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, δεν έχει κάθετες επιπτώσεις υπό την έννοια ότι συνεπεία αυτής δεν γεννάται ενιαία οντότητα, η οποία είτε να δραστηριοποιείται το πρώτον σε διαφορετικά επίπεδα μιας ορισμένης αλυσίδας αξίας ή να ενισχύει τη θέση της σε μία αγορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Δημιούργησε Sandbox για βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνισμό

Ο στόχος της λειτουργίας του sandbox είναι για τις ΜμΕ να πειραματιστούν με νέες επιχειρηματικές μορφές που στοχεύουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Πώς μπορούν να αποκαλυφθούν πρακτικές καρτέλ

Οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών) ώστε να προχωρήσουν τις έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

I. Λιανός: Σε χρόνο ρεκόρ κλείνουν οι υποθέσεις στην Επ. Ανταγωνισμού

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι υποθέσεις ολοκληρώνονται πιο γρήγορα από ότι σε άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη.