ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Κίνδυνος για τον προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ισχυρές παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και το 2022. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν. Τι εκτιμά η Επιτροπή για τα NPLs των τραπεζών.

Θετική και με περιορισμό των «αστερίσκων» που υπήρχαν έως πρόσφατα είναι 13η Έκθεση Αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν, όπου διαπιστώνεται η πολύ καλή πορεία της ανάπτυξης αλλά και υπογραμμίζεται η σημασία μίας σειράς μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 8,5% το 2021, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία, ενώ οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές, βοηθούμενες από μία υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. 

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει το 7,6% του ΑΕΠ το 2021 για να υποχωρήσει στο 1,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, όπως ακριβώς έχει καταγραφεί και στις πρόσφατες προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνεται ότι οι αβεβαιότητες σε δημοσιονομικό επίπεδο παραμένουν υψηλές, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο πρόγραμμα στήριξης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

«Οι αβεβαιότητες για την εξέλιξη της πανδημίας αποτελούν τον βασικό βραχυπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου, ιδίως εάν οδηγήσουν σε παράταση των μέτρων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το νέο μέτρο στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος θα πρέπει να παρακολουθηθεί στενά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εισροή εσόδων που μπορούν να καλύψουν αυτές τις νέες δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα καταστεί ελλειμματικός», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν. 

Οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων που φαίνεται να απασχολούν την Επιτροπή είναι οι ακόλουθες: 

  • Το νέο σύστημα  της ΑΑΔΕ αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που επιλύθηκαν με στόχο πλέον τον Ιούνιο του 2022.
  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν έχει σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο. 
  • Δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που αφορά το πλαίσιο επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
  • Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, όπως ότι: α. δεν έχει ακόμη προχωρήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις έχει καθυστερήσει με νέο ορόσημο τον Μάρτιο, β. ένα δεύτερο θέμα αφορά την υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης και γ. ένα ακόμη την απαιτούμενη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης  που θα  εγκριθεί   έως τα τέλη Μαρτίου 2022.   

Ειδική αναφορά γίνεται για την πορεία της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, με την Επιτροπή να τονίζει ότι το ποσοστό των NPLs διαμορφώνονταν στο 15% των συνολικών ταμείων τον Σεπτέμβριο του 2021 έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από το 30,1% που ήταν στα τέλη του 2020. Όμως επισημαίνει ότι αυτό έχει επιτευχθεί χάρη στην ύπαρξη του «Σχεδίου Ηρακλής» γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά έχουν «φύγει» από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παραμένουν «ενεργά» στην πραγματική οικονομία, κάτι που, πέραν όλων των άλλων, επηρεάζει και την πολιτική πιστώσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα θετική η έκθεση των θεσμών

Την ικανοποίησή της για τις εκτιμήσεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 13η Έκθεση Αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία και τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας «Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα. Πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.

Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”. Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.

Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους. Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.

Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνει την ορθή οικονομική πολιτική η έκθεση της Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών, στη δήλωσή του, τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει «να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».