ΓΔ: 1438.29 -0.72% Τζίρος: 8.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πλήγμα στην ελληνική αγορά από την κρίση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σημείωσε πως χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30% ενώ ο πληθωρισμός θα ανέβαινε πάνω από το 8%.

Την εκτίμηση πως η ουκρανική κρίση θα επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έκανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ενώ έκρουσε και καμπανάκι κινδύνου για τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Αυτό που απευχόμασταν όλοι τελικά έγινε και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πλέον και στην Ευρώπη. Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τους άμαχους, η ουκρανική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ποικιλοτρόπως την παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται και από τη «βουτιά» που κάνουν μέχρι τώρα τα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα όμως για τη χώρα μας υπάρχει έντονη ανησυχία για τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, ενώ αν συνεχιστεί η κρίση τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αρνητικές εξελίξεις και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως στον τουρισμό.

Πρόκειται δηλαδή για άλλο ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο που το κύμα της ακρίβειας απειλεί τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων. Χωρίς την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία είχαμε μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η εκτίμηση μου ήταν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά θα ξεπερνούσαν το 30% ενώ και ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε κοντά στο 8%. Πλέον φοβάμαι ότι εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης οι εκτιμήσεις μου, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί δυνατά και ελπίζω να το ακούσουν οι εταίροι μας και να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να αντέξουν το νέο πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει όσο το δυνατόν εντονότερη πίεση, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να μη χαθεί ο έλεγχος και να μη βιώσουμε στη χώρα μας μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oil-thermansi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά κέρδη το 2022 στην εμπορία καυσίμων, δυσκολίες τα επόμενα χρόνια

Οι εταιρείες κάλυψαν το χαμένο έδαφος της πανδημίας χάρη στην άνοδο των διεθνών τιμών και των πωλήσεων αεροπορικών καυσίμων. Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης. Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Πλήθος ευκαιριών συνεργασίας Ελλάδας και Νορβηγίας

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως οι δυο χώρες αναγνωρίζουν την αξία της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή, και η βιώσιμη ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσούνης: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στη Ν. Ευρώπη που θα έχει τα F-35

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τις εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ για τις εντάσεις με την Τουρκία σημείωσε πως οι διαφορές είναι επιλύσιμες.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Δικλείδα ασφαλείας για την ΕΕ το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει πως ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς, που αποτελεί πρόταση που υποβλήθηκε από την Ελλάδα πριν από 9 μήνες, στέλνει ένα σαφές διπλό μήνυμα, τόσο στο «εσωτερικό» της ΕΕ, όσο και στις αγορές.
Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Να μην ανακοπεί λόγω ενεργειακού η αναπτυξιακή πορεία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς τόνισε πως μέχρι τώρα, η πολιτεία έχει στηρίξει την κοινωνία με μέτρα ύψους 50 δισ. ευρώ και, προφανώς, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Πώς το ευρωπαϊκό εμπόριο θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ θα πρέπει να επιταχυνθεί μία συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για δημιουργία μίας ενεργειακής ένωσης που θα καλύπτει μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους.