Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε το εύρος κυβερνητικών πρωτοβουλιών: από την οδική ασφάλεια και τις διεθνείς επαφές, μέχρι τον εξωδικαστικό και την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέλυσε σειρά δράσεων της κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας, υγείας και οικονομικής ελάφρυνσης.
«Ο πρωθυπουργός κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμμετέχει στην 4η Σύνοδο Ουκρανίας-ΝΑ Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023 στην Αθήνα.
«Αύριο θα επισκεφθεί τη Μολδαβία για να εκπέμψει μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής της πορείας, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Σουηδία για συνάντηση με τον ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με «κλιμακωτές ποινές και αυστηρές συνέπειες για τους υπότροπους». Ενδεικτικά ανέφερε πως η χρήση κινητού επιφέρει αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες, ενώ με ατύχημα προβλέπεται ακόμα και ισόβια κάθειρξη.
«Θέλουμε ασφαλείς μετακινήσεις για όλους: οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς – συχνά τα αθώα θύματα», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος και τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Οι νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό τον Μάιο ήταν υπερδιπλάσιες του μέσου όρου και έφτασαν τις 10.870 – αύξηση 145%», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Τόνισε επίσης ότι οι νέες ρυθμίσεις έφτασαν τις 1.672, με συνολική αξία πάνω από 600 εκατ. ευρώ. «Η συνολική αξία των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει τα 12,17 δισ. ευρώ», είπε, χαρακτηρίζοντας την πλατφόρμα «ένα εργαλείο που λειτουργεί και αποδίδει».
«Με το νέο τελωνειακό νομοσχέδιο, όσοι έχουν συμμετοχή έως 5% σε επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο, μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα χωρίς παρακράτηση, αν έχουν ρυθμιστεί τα χρέη», εξήγησε. Για όσους έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, προβλέπεται παρακράτηση μόνο 7% αντί 70%, αν προσφέρουν άλλο ακίνητο ως ενέχυρο.
«Η καθολική διανομή φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ξεκινά από 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πλέον, οι 120.000 ασθενείς που ταλαιπωρούνταν μηνιαίως, θα μπορούν να τα λαμβάνουν στον χώρο τους, εντός 24-48 ωρών». Η υπηρεσία είχε ξεκινήσει πιλοτικά πέρυσι και επεκτείνεται σε όλους, καλύπτοντας και τα φάρμακα ψυχρής αλυσίδας.
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση θέλει να «μειώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν κυρίως τους ευάλωτους», με παρεμβάσεις όπως τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, τη λίστα μη αναστρέψιμων παθήσεων και την ενίσχυση των υπηρεσιών πρόνοιας.