ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
Φωτο: Shutterstock

Ικανοποίηση Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα

Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία ενώ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της από το ΔΝΤ και των διμερών δανείων από ευρωπαϊκά κράτη του πρώτου μνημονίου, εκφράζει το Eurogroup σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το Eurogroup αναφέρει πως τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα ενισχυθούν μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων ενώ θα δώσει και σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup χαιρετίζει την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αυτή την άνοιξη και τη μερική προπληρωμή των δανείων της στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) στο τέλος του τρέχοντος έτους, με την επιφύλαξη των εθνικών διαδικασιών και των σχετικών έγκριση από τα όργανα λήψης αποφάσεων του EFSF και του ESM.

Αναφέρει πως στις 6 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα ενημέρωσε το Eurogroup ότι εξέταζε την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου του υπολοίπου του δανείου της από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική προπληρωμή των δανείων της στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης, σημειώνοντας πως η μερική προπληρωμή που θα πραγματοποιηθεί θα αντιστοιχεί στις κύριες πληρωμές που οφείλονται μέχρι το τέλος του 2023 βάσει του GLF.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία και των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει αυτές τις αποπληρωμές, ενώ υπογραμμίζεται η σημασία της συνεχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Eurogroup τονίζει τη θετική επίδραση που θα έχουν οι πρόωρες αποπληρωμές στα δημοσιονομικά της Ελλάδας και ότι αποτελεί σήμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παράλληλα, χαιρετίζει επίσης τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις δραστηριότητες παρακολούθησης των ευρωπαίων πιστωτών για το υπόλοιπο της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας μετά το «πράσινο φως» από το Eurogroup ανέφερε ότι «Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ενισχύει την αξιοπιστία της πατρίδας μας, έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας» τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο της ελληνικής οφειλής ήταν στα 8,2 δισ. ευρώ και η προεξόφλησή της έγινε δυο χρόνια νωρίτερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από ΔΝΤ και Ευρώπη

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, και ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πρόωρη αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Αυτή είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2019, και με αυτή την προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Το 2070 θα έχει ξεχρεώσει η Ελλάδα τα δάνεια της κρίσης

Τα οφέλη της Ελλάδας από το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει τον μακρύ δρόμο που έχει να διαβεί ακόμα η χώρα.