ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
υπεν-σκρέκας
Φώτο: ΥΠΕΝ

Παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ

Κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Ενέργειας η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και η διασύνδεση του δικτύου της με την Ευρώπη.

Παρουσιάστηκε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ατζέντα της συνεδρίασης κινήθηκε γύρω από τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας που απειλείται από την επίθεση της Ρωσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην έκτακτη συνεδρίαση, οι 27 Υπουργοί εξέτασαν όλα τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το κύριο θέμα ήταν η διασύνδεση του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας με την Ευρώπη και η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Είναι ενδεικτικό ότι η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson συμμετείχε στη συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας με σαφή στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για μια γρήγορη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Στο Συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή για επιβολή διοδίων στα Στενά του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ αν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν αποτύχουν, ζητώντας οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν για τον ρόλο τους ως «φύλακας» στη Μέση Ανατολή.
Λιμάνι Χανίων Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού με 830.000 ευρώ

Ο Δήμος Χανίων υπέγραψε τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού σχολείου με προϋπολογισμό 830.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Κρήτη 2021-2027», συνεχίζοντας την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δύσκολη η διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως για την Ελλάδα η προστασία πόρων συνοχής και αγροτικής πολιτικής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
αντλία καυσίμων πρατηρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 15 λεπτά σε έναν μήνα στην Ελλάδα

Οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα σημείωσαν αισθητή πτώση τον τελευταίο μήνα λόγω υποχώρησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και της μείωσης του αργού. Η βενζίνη μειώθηκε κατά 15 λεπτά, ενώ το diesel έπεσε κατά 11 λεπτά ανά λίτρο.