ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται «πράσινες» επενδύσεις 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

«Βροχή» επενδύσεων αναμένεται τα επόμενα χρόνια με τελικό στόχο να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου. Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επενδύσεις 44 δισ ευρώ που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία και θα μειώσουν κατά 55% τις εκπομπές ρύπων θερμοκηπίου της χώρας φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς η Ελλάδα προχωράει στην απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, με τις επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια να οδηγούν στη συμμετοχή κατά 35% των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση. Ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 15% που ήταν το 2016 ενώ στα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και έργα ανακύκλωσης. Η Αθήνα αναμένει πως αυτές οι επενδύσεις θα βασιστούν σε κυβερνητική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξένα κεφάλαια.

Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν το 65% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα. «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όλοι ζούμε τις συνέπειες καθημερινά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επενδύσει περίπου 2 δισ ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα προκάλεσαν απότομες πλημμύρες και τον θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στην κατάταξη για τις κλιματικές επιδόσεις

Η έκθεση του Germanwatch δείχνει τη χώρα μας να βρίσκεται φέτος στην 24η θέση μεταξύ 64 χωρών και να κατατάσσεται πλέον στο μέσο του πίνακα, σε μια χρονιά που η θέση τής ΕΕ ως σύνολο υποχώρησε κατά 6 βαθμίδες.
mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: 50 δισ. οι επενδύσεις για την ενεργειακή προσαρμογή της Ελλάδας

Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Σκάλκος: Η χρηματοδότηση της ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας

Το Ελληνικό Green Deal είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αποτελεί τον λεπτομερειακό οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκριμένων κλιματικών στόχων, μεσοπρόθεσμα έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050.
viomixania-energeia-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα-Γερμανία: Στόχος η ενέργεια και η οικονομία μηδενικών ρύπων

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συμβάλει στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε πως για την Ελλάδα, η Γερμανία λογίζεται παραδοσιακά στρατηγικός επενδυτικός εταίρος.
delhi forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: «Ένεση» 60 δισ. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.