ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Start Project

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.

Εδώ και σχεδόν μια τριετία γνωρίσαμε τον ΕΦΚΑ, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι πιθανό με το νέο έτος να μάθουμε και τον e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τον ηλεκτρονικό Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που σε πρώτη φάση θα εστιάσει στην οργανωτική ενοποίηση του μεγαλύτερου ταμείου κύριας ασφάλισης, δηλαδή του ΕΦΚΑ, με το μεγαλύτερο ταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, δηλαδή του ΕΤΕΑΕΠ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, που σε δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει και τη διοικητική ενοποίηση των δύο ανωτέρω υπέρ – Ταμείων. Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή διάταξη νόμου που αναμένεται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, που ετοιμάζεται πυρετωδώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Το εγχείρημα της μετάβασης της Κοινωνικής Ασφάλισης στην ψηφιακής εποχή, μόνο εύκολο δεν είναι. Ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ένα ενιαίο ψηφιακό κέντρο απονομής κύριας σύνταξης, το οποίο θα ενσωματώσει και την απονομή της επικουρικής σύνταξης, μαζί με τις εφάπαξ παροχές.

Εάν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, τότε θα περιοριστεί σημαντικά και ίσως σε βάθος χρόνου εξαλειφθεί, το φαινόμενο της πολύχρονης αναμονής για εκδοθεί μια σύνταξη. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, θα απελευθερωθεί και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε πιο καίριες θέσεις, όπως είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας. Έτσι, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να καυχιέται στο μέλλον, για όλο και πιο προσεγμένους προϋπολογισμούς.

Στην «πρώτη γραμμή» για την επίτευξη της καλύτερης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, μπαίνει το σύστημα «Άτλας». Από την ταχύτητα με την οποία θα ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό για το σύνολο των ασφαλισμένων, θα κριθεί εν πολλοίς και η επιτυχία του εγχειρήματος της δημιουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Αφού θα επιτευχθεί η δημιουργία κοινού πληροφοριακού συστήματος, εκτιμάται ότι θα γίνει πράξη η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, που σήμερα ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους. Παράλληλα, θα μπορεί να υπάρχει ένα ενιαίο ειδοποιητήριο για τις εισφορές, όπως επίσης και κοινή αίτηση συνταξιοδότησης.

Στα πλεονεκτήματα του e – ΕΦΚΑ θα είναι και η διαχείριση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα Ταμεία. Μιας περιουσίας, που είναι στόχος από την αρχή της κρίσης να αξιοποιηθεί καλύτερα και ως τώρα, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έργο - μαμούθ σε 14 φορείς για την ψηφιοποίηση αρχείων

Ανασύρονται 10,7 εκατομμύρια φάκελοι ασφαλισμένων σε ταμεία που απορρόφησε ο ΕΦΚΑ για να μετατραπούν σε ψηφιακά αρχεία και να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων. Στα 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.