ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
diving-katadyseis
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του υποθαλάσσιου τουρισμού

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν καταδύσεις αναψυχής σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία.

Μια σημαντική πηγή εσόδων που έμενε αναξιοποίητη για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να ανοίξει καθώς καθορίστηκαν  οι όροι διενέργειας καταδύσεων αναψυχής στα 91, χαρακτηρισμένα ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, και όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα 91 ναυάγια ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη που κυμαίνονται από 10 έως και 120 μέτρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ορίζονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να καταθέτουν πριν από κάθε κατάδυση οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής και οι ιδιώτες καταδύτες, καθώς και οι οδηγίες για την τεκμηρίωση των ναυαγίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνει, επίσης, ότι η κατάδυση στα ναυάγια επιτρέπεται μόνο με την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους, ενώ στους καταδυόμενους απαγορεύεται οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση, άρα και επαφή, τη φθορά ή την αλλοίωση των ναυαγίων, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οιωνδήποτε κινητών πραγμάτων που ευρίσκονται σε αυτά ή στον πυθμένα ή το βυθό γύρω από αυτά.

Απαγορεύεται επίσης η διενέργεια έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του και τα οποία πιθανώς συνδέονται με αυτό. Για τη διενέργεια οιασδήποτε έρευνας στο ναυάγιο και τον περιβάλλοντα χώρο του απαιτείται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΛΠΕ: Ένας στους δύο καταναλωτές δεν θα κάνει φέτος διακοπές

Αναφορικά με πως επιλέγουν οι καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα, το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο την χρηματική δαπάνη αυξήθηκε από 46% πέρυσι σε 74% το 2022.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτ. Μακεδονίας

Παρουσιάστηκε το νέο σήμα της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τοπικά προϊόντα με στόχο την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
nisia-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί ανεβαίνουν στην πρώτη θέση στις αγορές κατοικιών στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί αγοραστές βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών εξοχικών κατοικιών στη χώρα, πάνω από επενδυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Skiathos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην αγορά της Τουρκίας

Κατά την παραμονή τους στην Σκιάθο, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν με καΐκι τον γύρο του νησιού και να γνωρίσουν όλες τις παραλίες του.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα ο Economist

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Economist Intelligence Unit (EIU) η ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές θα χτυπηθούν λόγω του πληθωρισμού στα τρόφιμα και την ενέργεια αλλά ο τουρισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη.