ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θ. Πελαγίδης: Να ενισχυθεί το ενεργειακό δίκτυο της χώρας με ανάπτυξη ΑΠΕ

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι εκτός από τις επενδύσεις στο ενεργειακό Δίκτυο που επείγουν, πρέπει να είμαστε απροκατάληπτοι σχετικά με την παραγωγή νέων σχετικά καθαρών μεθόδων πυρηνικής ενέργειας.

Την ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως το ενεργειακό δίκτυο της χώρας με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία και χωρίς προκαταλήψεις σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στο συνέδριο Greek Exports Forum and Awards

Σχετικά με τις εξαγωγές και το ενεργειακό πρόβλημα ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η ΔΕΗ αναπτύχθηκε στο παρελθόν μαζί με την μεγάλη βιομηχανία κυρίως κατά την δεκαετία του ´60 αλλά έκτοτε οι επενδύσεις στα δίκτυα ήταν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα σήμερα να απαιτούμε από τη βιομηχανία να επεκταθεί και τις εξαγωγές να αυξηθούν χωρίς όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χωρητικότητα στα δίκτυα. 

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν μείνει πολύ καθώς χάθηκε χρόνος με τη χρηματοδότηση των ντηζελομηχανών στα νησιά που υπολογίζεται ότι απορρόφησαν περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, κόστος το οποίο πέφτει κάθε χρόνο πάνω στην παραγωγή αδιακρίτως ως αντικίνητρο. 

Υπάρχει ανάγκη για επαρκή σταθερή τάση στο δίκτυο για την βιομηχανία και πρέπει με κάθε θυσία να αναπτυχθούν οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανίας, μοντέλο το οποίο έχει ακολουθήσει η Ισπανία και μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης. Τόνισε επίσης την ανάγκη για αύξηση της προσφοράς βιομηχανικής γης για τέτοιες εγκαταστάσεις μέσα και έξω απ’ το βιομηχανικά πάρκα.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις επενδύσεις στο ενεργειακό Δίκτυο που επείγουν, πρέπει να είμαστε απροκατάληπτοι σχετικά με την παραγωγή νέων σχετικά καθαρών νέων τεχνολογικών μεθόδων πυρηνικής ενέργειας στο μέλλον καθώς τέτοιες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα στην μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία ιδιαιτέρως.

Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον πληθωρισμό ανέφερε ότι η βαθμιαία κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα υπερασπιστεί, υπό τις παρούσες μάλιστα έντονες αβεβαιότητες, τη διεθνή θέση του ευρώ καταπολεμώντας τον πληθωρισμό. Ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά, καθώς η Ευρώπη εργάζεται για ένα νέο δημοσιονομικό καθεστώς. Στο ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι οι αντίθετοι άνεμοι στην προσπάθεια αύξησης του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των τιμών λόγω των γνωστών γεωπολιτικών γεγονότων, αυξάνουν το κόστος και τα διλήμματα των δημοσιονομικών και νομισματικών αρχών καθώς ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός που εμπεδώνεται αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη ενώ από την άλλη η οποία νομισματική σύσφιξη οπωσδήποτε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τη δαπάνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο σχεδιασμός για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Ελλάδα

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΜΕ: Οι ορυκτές πρώτες ύλες έχουν νομοθετημένη προτεραιότητα

Τι είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ»
Tourism, Tourismos, Greece, Ellada, Naxos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα έσοδα από τον τουρισμό, αντίβαρο στο εμπορικό έλλειμμα

Διευρύνεται σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα αλλά η ανάκαμψη του τουρισμού περιορίζει τις επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το συνολικό έλλειμμα έφτασε στο 4μηνο τα 8,1 δισ. λόγω πίεσης από τα καύσιμα.