ΓΔ: 831.89 -0.35% Τζίρος: 15.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκδοση ευρωομολόγων λόγω Ουκρανίας

Ο πρώτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, προσθέτοντας, όμως, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν έχει καταρτίσει, ήδη, σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου τα έσοδα από το οποίο θα χρησιμοποηθούν για να καλύψουν ενεργειακές και αμυντικές ανάγκες της ευρωζώνης, προχώρησε ο πρώτος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Όπως υπογραμμίσε «ως Κομισιόν δεν έχουμε συντάξει κάποιο τέτοιο σχέδιο. Δεν γνωρίζω τι έχουν πράξει τα κράτη  - μέλη της ΕΕ», τονίζοντας, όμως, ότι η Ένωση θα λάβει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και κυρίως το φυσικό αέριο. 

Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμά του το Bloomberg υποστήριξε ότι η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της άμυνα αλλά και ανεξαρτησία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των προτάσεων που έχει στην κατοχή του. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών - μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στη Γαλλία, στις 10 και 11 Μαρτίου, το οποίο προσθέτει ότι το όλο σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε επεξεργασία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέριες της έκδοσης και να αποφασιστεί το ύψος του ποσού που θα αντληθεί.

Η εντελώς απροσδόκητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την θεσμοθέτηση πακέτου συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, επί τη βάσει κοινού χρέους, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο της 10ης-11ης Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

Το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη - μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους δύο τομείς (Ενέργεια και Άμυνα), σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Μια εκδοχή είναι ο διαμοιρασμός υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη μάχη σωτηρίας θέσεων εργασίας κατά την πανδημία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριση της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ λόγω του πολέμου

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ώστε να εκβιάσει την Ένωση ενώ επισήμανε ότι κόπηκαν εσκεμμένα οι προμήθειες αερίου προς κάποιες χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο αν κλείσει η Μόσχα την στρόφιγγα

Το σχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που ισχύει από το 2017 και μπορεί να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.