ΓΔ: 825.22 -1.15% Τζίρος: 19.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Καμπανάκι» από τον Θ. Πελαγίδη για την αύξηση του πληθωρισμού

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι εάν το φαινόμενο συνεχιστεί και χειροτερέψει, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιλογή στοχευμένων πολιτικών.

Η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει επιδεινωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς αναμένουμε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ανάπτυξη. 

Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι  ο υποδιοικητής της Tράπεζας της Ελλάδος καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα, ο κ. Πελαγίδης επανέλαβε ότι όχι μόνο ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος πιο επίμονος και μακρύτερος σε διάρκεια από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά όπως είχε τονίσει και ο ίδιος προ πολλών μηνών, έχει από καιρό «εμπεδωθεί» με την έννοια ότι αυτοτροφοδοτείται. 

Το απρόβλεπτο σοκ της Ουκρανίας, τόνισε, ήρθε όπως το κερασάκι στην τούρτα, ενισχύοντας τον πληθωρισμό κόστους που προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς,  για την αντιμετώπιση του οποίου ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν από την πλευρά της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι εάν το φαινόμενο συνεχιστεί και χειροτερέψει, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιλογή στοχευμένων πολιτικών σε ευάλωτα νοικοκυριά, αν και τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Μιλάμε, είπε, για οικογένειες με παιδιά οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν πρώτον κουπόνια τροφίμων και δεύτερον να τονωθούν εισοδηματικά μέσα από επιπλέον φορολογικές πιστώσεις με την άμεση εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τους μέσα στην άνοιξη. 

Ο κ. Πελαγίδης απέρριψε, πάντως, τα οριζόντια μέτρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα», πολύ δε περισσότερο όταν αυτή τη στιγμή πρέπει να στηριχθεί με ό,τι μέσα υπάρχουν, η μικρή και μεσαία μεταποιητική μονάδα η οποία αντιμετωπίζει αδιανόητη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σχετικά με το τελευταίο παρατήρησε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει τις αδράνειες δεκαετιών στην ενεργειακή πολιτική, όπως και σε άλλα ζητήματα, όπου κυριαρχεί το κοντόθωρο όφελος αντί για την μακροπρόθεσμη επενδυτική λογική του γενικού συμφέροντος. Πληρώνουμε σήμερα, τόνισε, την ανυπαρξία επενδύσεων στα δίκτυα αλλά και στη δημιουργία μιας ενεργειακής spot αγοράς.

Ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε επίσης στο διεθνές πρακτορείο MΝΙ ότι η τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ στοχεύει επιπλέον στο να βοηθήσει το ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες στη συναλλαγματική ισοτιμία που έχει εδώ και λίγο καιρό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις».
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» στους φόρους και εισφορές που επιβαρύνουν την εργασία

Την τελευταία διετία, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας μειώθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε το 2021 σε 36,7%, γεγονός που βοήθησε στη μείωση της ανεργίας, τονίζει η Alpha Bank.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

Παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο καλοκαίρι για τα Χρηματιστήρια - Φόβοι για είσοδο σε «bear market»

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών και οι αγορές θα εισέλθουν σε «bear market». Οι φόβοι των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.