ΓΔ: 784.15 -2.66% Τζίρος: 51.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Proypologismos, Budget
Φωτο: Shutterstock

Εξαντλείται ο χώρος για νέα μέτρα στήριξης, κινήσεις κατευνασμού των αγορών

Μικρά περιθώρια έχουν μείνει πλέον στον προϋπολογισμό για μέτρα, ενώ η κυβέρνηση εμμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για αποφύγει αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων. Αναμένεται μείωση στόχου για το έλλειμμα.

Σε τροχιά αναθεώρησης θέτουν τον προϋπολογισμό οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. δημιουργώντας σκηνικό που μοιάζει με «σκωτσέζικο ντους».

Το «ζεστό» έχει να κάνει με την αισθητά υψηλότερη των προβλέψεων ταχύτητα μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 που αυτόματα απελευθερώνει δημοσιονομικά περιθώρια και το «κρύο» με το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει αρνητικά βασικές συνιστώσες της ανάπτυξης όπως την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις και ταυτόχρονα διατηρεί τις ταμειακές πιέσεις από την επέκταση και ενδεχομένη διεύρυνση των μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι πλέον βέβαιο ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 8% έναντι εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 6,9%, ενώ η πληθωριστική ανάφλεξη αυξάνει την αξία του σε ονομαστικούς όρους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα το 2021 προσέφερε στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων με κόστος για το Δημόσιο χωρίς επιπτώσεις στο έλλειμμα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που ανέβασε το λογαριασμό για το Δημόσιο στα 335 εκ. ευρώ αντί των 70 εκ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τις παρεμβάσεις στη φορολογία και τη χρονική επέκταση του πακέτο για την απόσβεση των ενεργειακών επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλύφθηκε σχεδόν όλος ο δημοσιονομικός χώρος και από δω και πέρα οι κινήσεις θα πρέπει να είναι συντηρητικές, δεδομένου του θολού και ρευστού σκηνικού στα πεδία της πανδημίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων και της ανάγκης δραστικής συρρίκνωσης του ελλείμματος.

Εν μέσω αβεβαιοτήτων και πολλαπλών εστιών κινδύνου για τη πραγματική οικονομία το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επαναφορά των δημοσιονομικών σε τροχιά εξυγίανσης -υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών που αξιολογούν κινήσεις και σχεδιασμούς με μετρητή τον δημοσιονομικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο- και το δίχτυ προστασίας των εισοδημάτων και ελάφρυνσης του βάρους στις επιχειρήσεις από την ενεργειακή ακρίβεια.

Το εγχείρημα καθίσταται ακόμα δυσκολότερο, καθώς σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών η πληθωριστική φωτιά θα μαίνεται για πολλούς μήνες ακόμα και μάλιστα τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο θα «φουντώσει» ακόμα περισσότερο, πράγμα που προοιωνίζεται συνέχιση των υφιστάμενου μοντέλου των κρατικών παρεμβάσεων ενώ η διασπορά των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης υποχρεώνει τη κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα νέα πυροσβεστικά μέτρα πιεζόμενη από τη κοινωνική δυσφορία και τις αντιδράσεις.

Πίσω από το παλινωδίες σε μέτρα με υψηλό κόστος όπως η μείωση του ΦΠΑ που από το «όλα είναι ανοιχτά και στο τραπέζι» κατέληξε σε άκρως επικίνδυνη για τον προϋπολογισμό παρέμβαση και χωρίς αντίκτυπο για τους καταναλωτές βρίσκεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά. Αν και οι αρρυθμίες στα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο θεωρούνται συγκυριακές και αναμενόμενες μετά τις παρατάσεις πληρωμών και την χιονοθύελλα ωστόσο προκαλούν ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων τους επόμενους μήνες μετά το μήνυμα συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά που μεταφέρεται από το παρατηρητήριο των συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το μεγάλο ζητούμενο στο δημοσιονομικό πεδίο είναι οι όποιες αντισταθμιστικές στην ακρίβεια κινήσεις να μην οδηγήσουν σε εκτροχιασμό βάζοντας την οικονομία σε νέες περιπέτειες. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι το καθαρό και σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη μέλη και κυρίως εκείνα με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αποφεύγοντας οριζόντιες και μόνιμες παρεμβάσεις εστιάζοντας σε επιλεκτικές και στοχευμένες ενισχύσεις.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ μετά τα 3 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από το 10ετές, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ότι «βάζει χέρι» στο μαξιλάρι που αποτελεί «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους επενδυτές και «αμορτισέρ» για το κόστος δανεισμού του δημοσίου καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταγράφει ρεκόρ 22 μηνών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική και ταυτόχρονα να αποδείξει τη βούληση για άνοιγμα του βηματισμού, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει χαμηλότερα τον πήχη του ελλείμματος για φέτος στην περιοχή του 1% του ΑΕΠ από 1,4% του ΑΕΠ, αναθεώρηση που αν τελικά γίνει αναμένεται να αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2023 – 2026.

Σημειώνεται ότι σε απόλυτα μεγέθη το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1,872 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 2,680 δις. ευρώ το 2022 από 12,882 δισ. ευρώ το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.