ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Proypologismos, Budget
Φωτο: Shutterstock

«Απογειώθηκαν» τα φορολογικά έσοδα, περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης

Με πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ η δημοσιονομική διαχείριση του πρώτου διμήνου, υπέρβαση 587 εκατ. του στόχου για φορολογικά έσοδα. Ανοίγει ο δρόμος για μέτρα στήριξης, τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης.

Με μεγάλη αύξηση εσόδων, σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, «προίκισε» τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο δίμηνο η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, να λάβει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, στο σκέλος των φορολογικών εσόδων καταγράφεται υπέρβαση στόχου σχεδόν κατά 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται συγκρατημένες περίπου κατά 2 δισ. ευρώ, καθώς έχουν συρρικνωθεί σε 237 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για την πανδημία. Έτσι, ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 847 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο, ενώ προβλεπόταν να εμφανίσει έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης,

  • «Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 903 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.004 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 3.268 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.497 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.860 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.083 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη το μήνα Φεβρουάριο  της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία κατόπιν της θετικής προκαταρκτικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετατοπίζεται χρονικά για το μήνα Απρίλιο 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 635 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.503 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.124 εκατ. ευρώ ή 10,6% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 594 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ ή 11,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2021.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.). 

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 642 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 40 εκατ. ευρώ από τον στόχο (683 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 427 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 213 εκατ. ευρώ από τον στόχο (640 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Φεβρουαρίου

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.005 εκατ. ευρώ μειωμένο 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο λόγω της μη είσπραξης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ποσού 1.718 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρεται. Εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1.245 εκατ. ευρώ. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.416 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 460 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιρουμένης της προαναφερόμενης μετατοπισθείσας χρονικά είσπραξης από το ΤΑΑ, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1.258 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.933 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.166 εκατ. ευρώ ή 31% έναντι του στόχου. Στην υπέρβαση αυτή, πέραν της καλύτερης απόδοσης των φόρων όπως προαναφέρθηκε, συνετέλεσαν και: (α) η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και (β) η παράταση της προθεσμίας πληρωμής, έως τις 4 Φεβρουαρίου, φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου 2022, στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό της 24ης Ιανουαρίου 2022.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 411 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13 εκατ. ευρώ από τον στόχο (397 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 359 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 144 εκατ. ευρώ από τον στόχο (215 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες μειώθηκαν έναντι του στόχου

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022 ανήλθαν στα 9.763 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.185 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (11.948 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 2.580 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 1.537 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις τρέχουσες μεταβιβάσεις προς οργανισμούς και κράτη της Ε.Ε. κατά 194 εκατ. ευρώ και τις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 103 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 1.333 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο των 938 εκατ. ευρώ κατά 395 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες λόγω πανδημίας

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 148 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
β) η συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 47 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και
γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου  2022 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.038 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 11 φοροελαφρύνσεις του προϋπολογισμού και τα νέα μέτρα στήριξης

Ποιες είναι οι ελαφρύνσεις που θα ισχύσουν το 2022 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ποια είναι τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για την ενεργειακή κρίση. Πώς απλοποιούνται οι φορολογικές διαδικασίες.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αβεβαιότητες που βάζουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους προκαλεί αβεβαιότητα η ταχύτητα επαναφοράς της οικονομίας τόσο από πλευρά ζήτησης όσο και προσφοράς. Από τι θα εξαρτηθεί η μεγέθυνση της οικονομίας το 2022.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Οικονομική ανάκαμψη δείχνουν τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,126 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 58 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,332 δισ ευρώ, αυξημένα κατά 97 εκατ. ευρώ.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκυριακή απόκλιση 771 εκατ. στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού

Χαμηλές εισροές κοινοτικών κονδυλίων και έκτακτη πληρωμή τόκων στην Εθνική Τράπεζα διαμόρφωσαν χαμηλότερα το πλεόνασμα Ιανουαρίου από τον αρχικό στόχο, με το ΥΠΟΙΚ να χαρακτηρίζει συγκυριακή την αστοχία.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερπλεόνασμα στα 2,23 δισ. ευρώ, «τρύπα» 881 εκατ. στις επενδύσεις

Επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία 11μήνου την υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα κατά 2,23 δισ. ευρώ, αλλά και τη δραματική υστέρηση στις εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.