ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για συντονισμένες προμήθειες φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και την μείωση της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σχέδιο το οποίο οι 27 αναμένεται να εγκρίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Εμπνευσμένο από την κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατηγική έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της ΕΕ. Με στόχο την απομόνωση της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την μείωση κατά τα δύο τρίτα ήδη από φέτος των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στην πράξη, η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα και θα συνέβαλλε στην εξασφάλιση «ευνοϊκών τιμών» χάρις στο οικονομικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την καθοδήγηση μίας «διευθυντικής επιτροπής» που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών, «μία διαπραγματευτική ομάδα που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τις επαφές με τους προμηθευτές και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις πέραν του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύψει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδιάμεσα ποσοστά πλήρωσης στρατηγικών αποθεμάτων θα ισχύουν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου.

Το κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύφθηκε σήμερα, και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη και τους ευρωβουλευτές, είναι λιγότερο φιλόδοξο από προηγούμενη εκδοχή του που επέβαλλε κάλυψη κατά 90% των στρατηγικών αποθεμάτων ήδη από τον Νοέμβριο 2022. Το ποσοστό αυτό επαναλήφθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που θα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, «θα πρέπει να κοινοποιούν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές», οι οποίες «θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν» σε μηνιαία βάση. «Μία μείωση κατά 100% των τελών μεταφοράς» θα ενθαρρύνει την πλήρωση των αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης διάφορες επιλογές για την άμβλυνση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όπως η θέσπιση πλαφόν, αλλά δεν συναντούν την συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχοινάς: Η Ελλάδα έχει στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα τα 520 εκατ. ευρώ που κατευθύνει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία ανεφοδιασμού και επαναφόρτισης για τη θεαματική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράγοντας - κλειδί για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια η Ελλάδα

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Κομισιόν με μία σειρά έργα, από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό έως και την πλωτή δεξαμενή LNG στην Αλεξανδρούπολη, η χώρα μας διαθέτει σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων.