ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καθίζηση τον Ιανουάριο στο εμπόριο με διψήφια πτώση του τζίρου

Ο δείκτης πωλήσεων λιανικής χωρίς τα καύσιμα και τα τρόφιμα έκανε «βουτιά» 11,8%. «Έλλειψη ρευστότητας, άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών και ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑ.

Την πραγματικότητα της αγοράς επαληθεύουν επακριβώς τα εξειδικευμένα στοιχεία του δείκτη λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ΕΣΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης αυτός, που αναφέρεται στα στοιχεία πωλήσεων λιανικής χωρίς τους κλάδους τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, κατέγραψε διψήφια πτώση κατά 11,8% τον φετινό Ιανουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, αναδεικνύοντας ανάγλυφα την αρνητική πορεία στις πωλήσεις λιανικής που είχε ήδη αμυδρά ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γενικό σύνολο του δείκτη λιανικής - συμπεριλαμβανομένων των κλάδων οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, δείχνει μόνο οριακή πτώση κατά 0,65%. Με αφορμή δε τη δημοσίευση των στοιχείων, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Στ. Καφούνης, σημείωσε ότι είναι πλέον τεκμηριωμένο και με επίσημα στοιχεία ότι η αρνητική επίπτωση στην αγορά έγινε φανερή κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, για να γιγαντωθεί τον Ιανουάριο του 2022.

«Δυστυχώς προβλέπω ότι οι ίδιες αντίξοες συνθήκες θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Καφούνης, τονίζοντας ότι η συνέχιση της συνεργασίας με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η επεξεργασία των εξειδικευμένων στοιχείων επαναφέρουν τους αριθμούς στην σωστή τους διάσταση, αποτυπώνοντας την πραγματική κατάσταση της αγοράς. 

«Στην δύσκολη αυτή περίοδο για το εμπόριο, η έλλειψη ρευστότητας, η άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά. Για άλλη μια φορά νιώθω την επιτακτική ανάγκη να τονίσω ότι το αίτημα μας για στοχευμένη και αναλογική στήριξη του λιανεμπορίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τώρα απώλειες παραγωγικών μονάδων, την στιγμή που τα σωστά μέτρα της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεραστεί σχεδόν ανώδυνα η υγειονομική κρίση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εκπτώσεις προσβλέπουν οι έμποροι, επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά, ενώ έρευνα δείχνει ότι το 43% των Ελλήνων καταναλωτών θα δαπανήσουν λιγότερα φέτος για ένδυση και υπόδυση και το 23% αναζητά είδη με χαμηλότερη τιμή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον πήχη του '19 ρίχνει η Όμικρον τον τζίρο στις γιορτές

Η τρέχουσα εβδομάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο οι προηγούμενες ημέρες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύπτει το 2022 η αγορά καλλυντικών τις απώλειες από το 2020

Ο τζίρος στην εγχώρια αγορά καλλυντικών ενισχύεται κατά 8% φέτος συγκριτικά με πέρσι, ενώ για το 2022 οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 5,8%. Έμφαση των ελληνικών εταιρειών στις εξαγωγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστούγεννα με ρεκόρ πληθωρισμού: Κόβουν τις δαπάνες οι καταναλωτές

Φέτος θα χαθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου στα εμπορικά καταστήματα. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές προγραμματίζουν να δαπανήσουν λιγότερο από 100 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ.