ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

UBS: Στο 5,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022

Στην ύπαρξη τεσσάρων βασικών παραγόντων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αναφέρεται ο ελβετικός όμιλος, ο οποίος, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ευρωζώνη.

Στο 5,5% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία φέτος η UBS, τονίζοντας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022 έχει ξεκινήσει με «ισχυρές τάσεις», ενώ στις θετικές εξελίξεις τοποθετείτε και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Για το 2023 τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4,7%. 

Σε έκθεσή του ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς η δεύτερη «καλύτερη» οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι αυτή της Ισπανίας, με επέκταση του ΑΕΠ στο 5,3%. 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη έφθασε στο 8,1% το 2021, αλλά το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό μόλις 0,4% στο δ’ τρίμηνο, επηρεασμένο από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Σημειώνει ακόμη ότι διατηρεί τη θετική στάση του έναντι της ελληνικής οικονομίας λόγω:

  • Ισχυρού στατιστικού carry over (1,6%). 
  • Έναρξης νωρίτερα από άλλα έτη της τουριστικής περιόδου
  • Προκαταρκτική έγκριση από την Κομισιόν της επόμενης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ (με τα διαθέσιμα κοινοτικά κεφάλαια για την Ελλάδα φέτος να ανέρχονται συνολικά στα 16 δισ. ευρώ). 
  • Αύξηση των αποταμιεύσεων από τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ την περίοδο 2020 -2021. 

Παράλληλα σημειώνεται ότι η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής συνεχίζεται ομαλά, με τα έσοδα του προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου να είναι καλύτερα των στόχων, με αποτέλεσμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 847 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ καλύτερο σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί. 

 

Υποβάθμιση της εκτίμησης για ευρωζώνη

Αντίθετα η UBS προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για την ευρωζώνη, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπερβολικός και δεν υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί. 

Αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2,9% φέτος και στο 2,2% το 2023, ενώ πριν η πρόβλεψη τον τοποθετούσε στο 4,2% και 2,3% αντίστοιχα, με την υποβάθμιση να οφείλεται στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,2% αλλά θα υπ0χωρήσει στο 1,9% το 2023, γεγονός που θα δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2022. 

«Αν και η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ειδικά βραχυπρόθεσμα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές για ενέργεια, τρόφιμα και άλλα αγαθά, η ευρύτερη δυναμική επαναλειτουργίας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και φέτος. Όλες οι προβλέψεις συνοδεύονται από κινδύνους και το απρόβλεπτο του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αναιμική ανάκαμψη. Όμως, αν υποθέσουμε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιάκοπος, θα αποφευχθεί η ύφεση», υπογραμμίζεται στην έκθεση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καλύτερες προβλέψεις για Ελλάδα, υπερτριπλάσια ανάπτυξη από ευρωζώνη

Στο 2,6% από 1,8% ανεβάζει το Ταμείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, έναντι μέσου όρου 0,8% για την ευρωζώνη. Σε ομαλή προσγείωση η παγκόσμια οικονομία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων, πιο γρήγορη πτώση στις ανεπτυγμένες χώρες.