ΓΔ: 788.72 -2.09% Τζίρος: 44.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:54:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
Φώτο: Shutterstock

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Πλεονασματικός ο λογαριασμός για το 2022

Από το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 2022 έχουν ήδη αφαιρεθεί 780 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ τα πλεονάσματα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) για το 2022, από τα οποία χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το δελτίο για την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), το 2021 έκλεισε με πλεόνασμα ύψους 322 εκατ. ευρώ (252 εκατ. αν αφαιρεθεί το περιθώριο ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία) ενώ για το 2022 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 2022 έχουν ήδη αφαιρεθεί 780 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, (άρα το ποσό διαμορφώνεται στο 1,7 δισ.), επιδοτήσεις οι οποίες εφόσον συνεχιστεί η κρίση θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες.

Οι προβλέψεις για το 2022 δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης και προσθέτει:

«Τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετά από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές. Στο δελτίο εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις υπουργικές αποφάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει πλεονασματικό, κάτι που επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και μετά την εκταμίευση των 780 εκατομμυρίων προς το ΤΕΜ μέχρι τέλος Μαΐου, παραμένει ένα ικανό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων. Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ, δηλαδή προς στους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της κιλοβατώρας, οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή και μέσω του ΤΕΜ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Το 3,7% του ΑΕΠ έχει δοθεί σαν στήριξη για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2026

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανάφερε στην κα Βεστάγκερ,  ότι την τελευταία τριετία συνδέονται στο ηλεκτρικό σύστημα νέα έργα ΑΠΕ, τονίζοντας ότι από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί έως και 5 GW νέων έργων.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο σχεδιασμός για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Ελλάδα

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής

Στην εθνική ενεργειακή στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει τρεις βασικούς στόχους αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σημείωσε ότι με σταθερά βήματα αλλάζει ο ενεργειακός κλάδος.