ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ioannou-energeia
Φώτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Γιώργος Ιωάννου

Γ. Ιωάννου: Το target model συμβάλλει στην εξισορρόπηση της αγοράς

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σημείωσε πως χάρη στο target model γίνεται βέλτιστη χρήση των διασυνδέσεων με αποτέλεσμα η σύζευξη των αγορών να δουλεύει αποτελεσματικά.

Την σημασία της λειτουργίας του target model στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Γιώργος Ιωάννου που τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που δεν έγινε σε εύκολες συνθήκες και ωστόσο λειτούργησε επιτυχημένα και λειτουργεί επιτυχημένα.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι χάρη στο target model:

  • γίνεται βέλτιστη χρήση των διασυνδέσεων με αποτέλεσμα η σύζευξη των αγορών να δουλεύει αποτελεσματικά, να έχουμε ροή ηλεκτρικής ενέργειας από την ακριβότερη προς την φθηνότερη αγορά, γεγονός που συμβάλει αποφασιστικά στην εξισορρόπηση της αγοράς. 
  • εισάγονται και διαμορφώνονται σήματα που η αγορά τα πιστεύει και τα ακολουθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΕΧΕ να διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των συμμετεχόντων, γεγονός που συνιστά όρο για την ομαλή και ορθή λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
  • επιπλέον, η εκκαθάριση παρέχει ασφάλεια στους αντισυμβαλλόμενους καθώς έχουν ενταχθεί όλες οι τράπεζες στα general clear members, ενώ το ΕΧΕ εκκαθαρίζει το balancing market και έτσι έχει μια πλήρη εικόνα όλων των συμμετεχόντων.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο CEO του ΕΧΕ στάθηκε στη συμμετοχή των traders στην αγορά, ενώ έκανε λόγο για μια σειρά παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ευελιξία της αγοράς, με κυριότερη την ύπαρξη ευέλικτων μονάδων που δίνουν την δυνατότητα διάθεσης δεδομένου capacity που μπορεί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του συστήματος.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου έκανε ειδική μνεία στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, το οποίο λειτουργεί σωστά και χωρίς τεχνικά προβλήματα από την πρώτη μέρα, με στόχο όπως υπογράμμισε: «να δημιουργηθεί ένα hub αερίου που θα δώσει ώθηση συνολικότερα στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα αυτή του φυσικού αερίου.»

Ο Δρ. Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας, Acting COO &Director – Markets Operations της HEnExS.A., στην παρέμβασή του, επικεντρώθηκε σε δύο θέματα που απασχολούν την αγορά: 

  • Το πρώτο είναι ο βέλτιστος τρόπος τιμολόγησης όπου έχει αποδειχτεί το Payasclear γιατί ευνοεί τον ανταγωνισμό στη χονδρική. 
  • Ενώ το δεύτερο αφορά το κατάλληλο μείγμα μεταξύ διμερών και χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπου έχει γίνει κατανοητό ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν απαγορεύει τα διμερή συμβόλαια, άρα οι δυσκολίες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στο μοντέλο της αγοράς.

Υπογράμμισε δε πως «μια αγορά φυσικής παράδοσης με 80% διμερή συμβόλαια δεν είναι εφικτή γιατί θα χαθεί η διαφανής δημιουργία οικονομικών σημάτων». Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου, ο κ. Ζούμας τόνισε ότι «αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ελληνική αγορά, καθώς οδηγεί σε διαφανείς τιμές».

Στην ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΕΧΕ, τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, στάθηκε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς όσον αφορά τα διμερή συμβόλαια, όπου το Χρηματιστήριο Ενέργειας εξετάζει να δραστηριοποιηθεί και στο οποίο υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ διμερών συμβολαίων και εταιρικών ανανεώσιμων συμβολαίων.

Στη δεύτερη περίπτωση, σημείωσε πως «τα συμβόλαια κάνουν δυνατή τη δημιουργία νέων έργων, μέσω της χρηματοδότησης και των όρων δανεισμού, ενώ έχουν διάρκεια 7-20 χρόνια. Τα συμβόλαια αυτά προσφέρουν λύση για τις χρηματοροές, όμως δημιουργούν πολυετή δέσμευση στον υπεύθυνο που θα πάρει την ενέργεια και με τα σημερινά εργαλεία είναι δύσκολη. Εκεί έρχεται η σημασία της ωριμότητας της αγοράς και των πολιτικών διαχείρισης ρίσκου ώστε να δώσουν απάντηση».

O κ. Καλαϊτζάκης αναφέρθηκε επίσης στον τρίτο πυλώνα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τις περιβαλλοντικές αγορές, για τις οποίες εξετάζει να επεκταθεί το χρονικό διάστημα των χρηματοοικονομικών προϊόντων, με διάρκεια 7 ή 10 ετών, ενώ μια διαφορετική προσέγγιση είναι η οργάνωση μιας μη υποχρεωτικής αγοράς ΡΡΑ ως δευτερογενής αγορά.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Καραγιαννάκος: Χρειάζονται «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αγορές

Ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε πως δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένοι καταναλωτές και οικονομίες στα ενεργειακά χρηματιστήρια που δεν αλλάζουν λογική εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο γρήγορα θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Πυρετωδώς εργάζεται η διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), προκειμένου η λειτουργία της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς να αρχίσει νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
margaris-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Oλοκληρώνονται οι ποντίσεις των καλωδίων Κρήτης - Αττικής

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων στον ηπειρωτικό σύστημα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για το ρεύμα προτείνει η Ελλάδα

Πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ύψους 80 δισ. ευρώ κατέθεσε ο Κ. Σκρέκας ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.