ΓΔ: 802.59 1.24% Τζίρος: 10.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού. Φωτο: BusinessDaily.gr

Ι. Λιανός: Ρεκόρ στην Ευρώπη η Επ. Ανταγωνισμού με 136 ελέγχους

Η Επ. Ανταγωνισμού υπήρξε η πιο δραστήρια πανευρωπαϊκά σε ελέγχους σημειώνοντας αύξηση 100% σε σχέση με το 2019 ενώ αυξήθηκαν κατά 1.980% τα ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις παρά την υποστελέχωσή της.

Από τις πλέον δραστήριες σε ελέγχους στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκε η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς κατά το 2021 και από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ επιτόπιων έλεγχων σε 136 επιχειρήσεις - οι περισσότεροι που έγιναν ποτέ.

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός, ενώ υπογραμμίζει ότι αν κάποιος θέλει πραγματικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει περισσότερους ελέγχους και να ολοκληρώνει πιο γρήγορα τις υποθέσεις της, τότε πρέπει να αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο το θέμα της υποστελέχωσής της.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει:

«Κατά το 2021 και από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πανευρωπαϊκό ρεκόρ επιτόπιων έλεγχων σε 136 επιχειρήσεις, οι περισσότεροι που έγιναν ποτέ (αύξηση 100% από το 2019). Επίσης υπήρξε αύξηση 1980% σε ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις.

Συνεπώς η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ίσως η πιο δραστήρια σε ελέγχους στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε σουπερμάρκετ, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, σίτιση, καταναλωτικά προϊόντα, για να αναφέρουμε μερικά. Περιμένουμε από το δημόσιο διάλογο να είναι εποικοδομητικός όταν πρόκειται για τις εποπτικές αρχές και να βασίζεται σε στοιχεία. Είναι στο συμφέρον όλων μας να έχουν τις δυνατότητες που πρέπει για να προστατεύσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές. Και αυτοί που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο θα πρέπει να πληροφορούνται αντί να αναφέρουν ανακρίβειες. Και να γνωρίζουν τις διαδικασίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίες είναι οι ίδιες με αυτές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. 

Αν έχουν ειλικρινές ενδιαφέρον, θα έπρεπε ίσως να ασχοληθούν με την τραγική διαχρονική υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις δυσκολίες να προσελκύσουμε αξιόλογους επιστήμονες στον δημόσιο τομέα...λόγω των αγκυλώσεων που όλοι γνωρίζουν. Αυτές είναι οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν αν κάποιος θέλει σοβαρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει περισσότερους ελέγχους στην αγορά και να ολοκληρώνει πιο γρήγορα τις υποθέσεις της. Τα υπόλοιπα είναι θεατρινισμοί χωρίς περιεχόμενο». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Λιανός: Συνεχίζουμε εστιάζοντας σε τομείς με επιπτώσεις στους καταναλωτές

Πραγματοποιήθηκαν πλήθος ελέγχων το 2021 ενώ ερευνήθηκαν τομείς που επηρεάζονται από την κρίση όπως προϊόντα σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές σημείωσε ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού.
russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Δεύτερη παράταση διαβούλευσης για τις κατασκευαστικές

Η ΕΑ μετά το πέρας της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης, δημοσίευσε τις δεύτερες απόψεις της, όπου διαπίστωσε εκ νέου έλλειψη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις χώρες της ΕΕ κατευθύνθηκε η πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών

Οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν συνολικά κατά 40% και έφτασαν τα 25,69 δισ. ευρώ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πώς πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στην τιμή του ρεύματος για παραγωγούς με τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου, εισφορά με συντελεστή 33% στις πετρελαϊκές εταιρείες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαλείφθηκε η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.