ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Γ. Ρέτσος: Δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων εξαιτίας του πολέμου

Από τον τουρισμό περνά και φέτος η διαμόρφωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Το καλό σενάριο θα είναι φέτος να πλησιάσουμε τα μεγέθη του 2019», συμπλήρωσε.

Από τον τουρισμό θα εξαρτηθεί και φέτος σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου στην Αθήνα. Ο τουρισμός, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος, έχει μάθει να βγαίνει νικητής στις δύσκολες συνθήκες και φέτος θα είναι πάλι αυτός που θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, μια και η τουριστική βιομηχανία βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά» ανέφερε ο κ. Ρέτσος, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της, βασιζόμενη από τα εξής γεγονότα:

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τις υφιστάμενες κρατήσεις, ανέφερε ο κ. Ρέτσος και επεσήμανε ότι με το που θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες θα υπάρξει άμεσα έντονη επαναφορά των κρατήσεων. Άλλωστε και φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπενθυμίζοντας ότι και φέτος η χρονιά θα τρέξει χέρι-χέρι με την covid.

Μπορεί η μέχρι τώρα εικόνα των κρατήσεων να είναι παγωμένη, όπως τονίστηκε, ωστόσο στα ελληνικά αεροδρόμια τα Slots (οι θέσεις για τα αεροπλάνα) είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ήδη καταγράφεται μεγάλη δυναμική από Αγγλία, σημείωσε ο κ. Ρέτσος. Η αγορά της Σκανδιναβίας φαίνεται ότι πάει καλά, ενώ και η γερμανική αγορά που είναι συντηρητική θα δείξει τις επόμενες εβδομάδες πως θα πάει. Πάντως από την TUI τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Παράλληλα συνεχίζεται η δυναμική που έχει η Ελλάδα στην αγορά της Αμερικής, ενώ και φέτος 9 πτήσεις θα συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ερωτηματικό για την Ελλάδα είναι αγορά της Πολωνίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το σκέλος του οδικού τουρισμού, αν κατά πόσο δηλαδή οι δυνητικοί επισκέπτες από τις βαλκανικές κυρίως αγορές και φέτος θα ταξιδεύσουν προς Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, για τον κ. Ρέτσο το καλό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι φέτος να πλησιάσει τα μεγέθη του 2019. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα την παρούσα στιγμή. Όπως και ο αντίθετο, συμπλήρωσε. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για αυτό το αισιόδοξο σενάριο, εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Επίσης, ο κ. Ρέτσος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους, σημειώνοντας ότι έχει τριπλασιαστεί για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και απειλεί την βιωσιμότητά τους, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα το 2023, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και φέτος τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Μάλιστα, τόνισε ότι για το 2023 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές στα συμβόλαια που υπογράφουν με τους tour operators, για να μπορούν να είναι βιώσιμες.

«Γκρίζα ζώνη»

Στο μεταξύ, στην πυραμίδα των αιτημάτων του ΣΕΤΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον κ. Ρέτσο να κάνει λόγο για υπέρβαση της κόκκινης γραμμής που είχε θέσει ο Σύνδεσμος. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι πλέον συγκροτήματα με δεκάδες δωμάτια, που προφανώς προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, εκμεταλλεύονται τη γκρίζα ζώνη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και αντί να δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχεία, επιλέγουν το δρόμο της βραχυχρόνιας, όπως εξήγησε. Το ελληνικό κράτος χάνει έσοδα από ΦΠΑ κλπ και την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο ο ΣΕΤΕ παρουσιάζει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με 36 προορισμούς να έχουν χαρτογραφηθεί ως προς τις υποδομές τους, τα τουριστικά προϊόντα που μπορούν να αναπτύξουν κλπ και ήδη αυτό το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό και τους περιφερειάρχες της χώρας. Με βάση το σχέδιο του ΣΕΤΕ, έως το 2030 φιλοδοξία είναι τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τα 27 δισ. ευρώ και οι επισκέψεις στην Ελλάδα να ανέλθουν σε 50 εκατ. επισκέψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Πάνω από 18,2 δισ. ευρώ αναμένεται ο τζίρος για τον τουρισμό φέτος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι με βάση τις διεθνείς τάσεις και τα επόμενα χρόνια δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας μας.
Giannis Retsos, SETE, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ρέτσος: Ο τουρισμός δεν μπορεί για πάντα να είναι από μηχανής θεός

«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο,  να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.