ΓΔ: 823.1 0.00% Τζίρος: 3.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

«Αιμορραγία» στην είσπραξη του ΦΠΑ: Ποια μέτρα προτείνει η Τρ. Ελλάδος

Το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, τονίζει η ΤτΕ. Χάνεται ένα στα τέσσερα ευρώ από τον φόρο. Ανάγκη γενίκευσης ηλεκτρονικών πληρωμών και απλοποίησης της νομοθεσίας.

Γενίκευση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση και καθιέρωση συστήματος αυτόματης επιστροφής του φόρου για να κλείσει η «πληγή» της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ προτείνουν οι αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην ετήσια έκθεση για την οικονομία επισημαίνεται ότι το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ-28 (25,8% έναντι 10,9%) πράγμα που σημαίνει ότι από τα 4 ευρώ που έπρεπε να εισπραχθούν το 1 ευρώ χάνεται.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής απαιτούνται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και του φορολογικού συστήματος ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος και το κόστος συμμόρφωσης, την ψηφιοποίηση διαδικασιών και πληρωμών, καθώς και τη στενότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ για τον εντοπισμό φαινομένων απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές

Ειδικότερα για τον περιορισμό τη απώλειας των εσόδων από το ΦΠΑ σημειώνονται τα εξής:  

  • Η γενίκευση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση, διευρύνει τη φορολογική βάση και συντελεί στη μείωση του κενού ΦΠΑ.
  • Η υιοθέτηση της διαδικασίας της αυτόματης επιστροφής φόρου, η διασφάλιση της διαφάνειας κατά το φορολογικό έλεγχο και η ταχύτητα διεκπεραίωσής του αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της συμμόρφωσης.
  • Ο περιορισμός της διαφοροποίησης των φορολογικών συντελεστών μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και μεταξύ κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών (πλην των ειδών πρώτης ανάγκης) αφενός μειώνει το κόστος συμμόρφωσης και αφετέρου περιορίζει τις στρεβλώσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών και ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης με εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνολογία blockchain, απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης και μειώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος συμμόρφωσης. Ειδικότερα, η εφαρμογή εξελιγμένων φορολογικών λογισμικών, συστημάτων αναφορών σε πραγματικό χρόνο και data analytics αυξάνει τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης. Ένα περισσότερο λειτουργικό φορολογικό σύστημα μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, δηλαδή τις ώρες που απαιτούνται για την προετοιμασία και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή του φόρου, καθώς και τον αριθμό των πληρωμών μέσα σε ένα έτος, και συμβάλλει στη φορολογική συμμόρφωση των πολιτώνΤαυτόχρονα, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων με παράλληλη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της φορολογικής διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσφάτως επιβληθείσα υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικών φορολογικών βιβλίων και τιμολογίων μέσω της εφαρμογής MyDATA της ΑΑΔΕ. Η συγκεκριμένη ψηφιοποιημένη υπηρεσία παρέχει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα αυτόματου ελέγχου και διασταύρωσης τιμολογίων, αφού επιτρέπει την καταγραφή του ΦΠΑ σε ημερήσια βάση και σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μειώνει το κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων, αφού τους απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Η διαδικασία συμπλήρωσης εγγράφων, υπολογισμού φόρου και επιστροφής, καθώς και η συμμόρφωση κατά το φορολογικό έλεγχο είναι οι δύο σημαντικότερες αλληλεπιδράσεις του φορολογουμένου με τη φορολογική αρχή, οι οποίες καθορίζουν το βαθμό αποτελεσματικότητας και διαφάνειας του φορολογικού συστήματος. Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την επιστροφή φόρου, η έλλειψη διαφάνειας κατά τον έλεγχο και η μεγάλη καθυστέρηση για την εξαγωγή του αποτελέσματος του ελέγχου είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά.
  • Η ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ βοηθά στον εντοπισμό των επιχειρήσεων που διαπράττουν απάτη στο πλαίσιο των διασυνοριακών συναλλαγών. Η στενότερη συνεργασία στη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων πληρωμών συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές λιανικής και στην εισαγωγή αγαθών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στοπ» στη δημοσιονομική χαλάρωση, βλέπει κινδύνους η Τρ. Ελλάδος

Οριακή η επίτευξη των στόχων για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξαλείφθηκαν τα περιθώρια χαλάρωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ποιες είναι οι έξι κύριες πηγές ανησυχίας για την οικονομία.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λογαριασμός» έως 2 δισ. ευρώ για την οικονομία από την επιδημία

Στο 2,2% - 2,3% κατεβάζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για «μάχη» στις Βρυξέλλες για να εγκριθεί μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα συμπιεστεί από τον πληθωρισμό, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Στήριγμα η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, απειλή οι τιμές του φυσικού αερίου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς νέα μέτρα στήριξης εισοδημάτων το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός από τα ήδη γνωστά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε μικρομεσαίες για πράσινη ενέργεια - ψηφιοποίηση

Οι επενδυτικές δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση θα εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις έκπτωση προσαυξημένη κατά 100% από τα ακαθάριστα έσοδα των ετών 2023, 2024 και 2025.