ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε δημόσια διαβούλευση ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα»

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 54.979.275 ευρώ και σκοπός είναι η δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.

Τρεις χιλιάδες πενήντα (3.050) σταθμούς Συλλογής Δεδομένων, 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης, 50 συστήματα drones και δορυφορικά δεδομένα περιλαμβάνονται στην τεχνολογική υποδομή του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», το οποίο δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 54.979.275 ευρώ και όπως τονίζεται σκοπός είναι «η δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών».

Οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 450.000, καλύπτοντας κατηγορίες πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα είτε άμεσα ή έμμεσα, όπως οι αγρότες, οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οργανισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, καταναλωτές καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, τα οφέλη για τους παραγωγούς μεταξύ άλλων θα είναι:

  • «Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, στην εφαρμογή βέλτιστων καλλιεργητικών μεθόδων, στην τήρηση των κανόνων και των υποχρεώσεων απέναντι στους καταναλωτές, την ΚΑΠ κ.λπ.
  • Άμεση πρόσβαση των δικαιούχων σε μέτρα και επιδοτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται από τους δύο πυλώνες της ΚΑΠ.
  • Σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια αύξηση του κέρδους.
  • Αύξηση παραγωγής και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.
  • Μείωση βιολογικής ανισορροπίας, λειψυδρίας και ερημοποίησης που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία.
  • Ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού.
  • Προστιθέμενη αξία των προϊόντων, λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών, που επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές διάθεσης.
  • Το προϊόν γίνεται πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή, δεδομένου ότι παράγεται με μεθόδους που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της ορθολογισμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
  • Παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων δεδομένης της ελεγχόμενης και ακριβούς χρήσης γεωργικών εισροών.
  • Βελτιστοποίηση του κόστους των γεωργικών ασφαλίστρων έναντι φυσικών καταστροφών, λόγω της ύπαρξης του αντίστοιχου υποσυστήματος».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, ύψους των 107 εκατ. στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για ζωική και φυτική παραγωγή

Τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσαν τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι τομείς αλιείας και γεωργίας εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Μετά τους κτηνοτρόφους που ζήτησαν μέτρα στήριξης του κλάδου εξαιτίας του κορονοϊού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ποιοι κλάδοι της αλιείας και της γεωργίας θα ενταχθούν στα μέτρα της κυβέρνησης.