ΓΔ: 821.15 -0.24% Τζίρος: 12.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:34:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Υποχώρησαν κατά 988 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτών τον Μάρτιο

Σύμφωνα με την ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων τον Μάρτιο ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ,. Κατά 1,12 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Τα νοικοκυριά έχουν αρχίσει να ξοδεύουν τα αποθέματα που είχαν δημιουργήσει στην περίοδο της πανδημίας και οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και των νοικοκυριών ακολουθούν πτωτική πορεία έπειτα από μια μακρά περίοδο συσσώρευσης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 8 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2022.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΤτΕ μείωση κατά 988 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 259 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 7% από 8,7% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, μείωση κατά 1.190 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 215 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,8% από 19,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 475 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 333 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 715 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 118 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 250 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,4% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση επίσης κατά 201 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 44 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση των επιτοκίων για νέα δάνεια, αμετάβλητα για καταθέσεις

Στο 4% ενισχύθηκε το επιτόκιο για τις νέες χορηγήσεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,96  εκατοστιαίες μονάδες.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγγιξαν τα 138 δισ. οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Αύγουστο

Ένας ακόμη μήνας αύξησης της αποταμίευσης για τα νοικοκυριά, η οποία αυξήθηκε κατά 465 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μερικό «μάζεμα» της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών για τον Ιούλιο, έφθασαν στα 137 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα, αλλά με ρυθμό λιγότερο επιθετικό σε σύγκριση με τον Ιούνιο.