ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μ. Σεντένο: Θετικό μήνυμα στους επενδυτές για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ που αποτελεί όπως είπε ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές για την πορεία της Ελλάδας.

Την ενεργοποίηση των νέων μέτρων του πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. 

Όπως τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός οικονομικών η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν που συζητήθηκε στο Eurogroup ήταν θετική για την Ελλάδα καθώς διαπιστώνει ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2019 και το 2020, ενώ τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020 μειώνουν τα φορολογικά βάρη και διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν την επιστροφή κερδών των Κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, ύψους 740 εκατ. ευρώ καθώς και την απάλειψη της προσαύξησης επιτοκίου Ευρωπαϊκού Ταμείου προς την Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά θα ενεργοποιηθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισής τους από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης. 

Πάντως ο κ. Σεντένο δεν έκανε αναφορά στο ελληνικό έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις τα 640 εκατ. ευρώ από τις Κεντρικές τράπεζες για το οποίο η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους Ευρωπαικούς θεσμούς και θα επανέλθει προς συζήτηση από τους υπουργούς οικονομικών τον επόμενο χρόνο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 767 εκατ., θετική αξιολόγηση από Eurogroup

Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
european union-europi-europe-komision
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλον ένα χρόνο θα μείνουν στον «πάγο» οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, η Κομισιόν θα εισηγηθεί να μείνουν σε αναστολή οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος ως το τέλος του 2023, λόγω των νέων κινδύνων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.