ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εταιρείες ενέργειας

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τονίζει πως η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών από την εποχή των Μνημονίων και της πανδημίας αλλά και του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων.

Πολιτική λύση ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής και ταυτόχρονα ζητά να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εταιρείες ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η οποία κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το τελευταίο διάστημα γίνεται καθημερινά δέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη του και από επαγγελματίες που πλήττονται βάναυσα από τις υπερβολικές αυξήσεις της ενέργειας.

Τονίζει πως «ειδικά σημειώνουν την επιβολή της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα που έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να βλέπουν υπέρογκους λογαριασμούς τους τελευταίους μήνες.

Με δεδομένες τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες- κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ύψος του πληθωρισμού που κινείται πλέον κοντά σε διψήφια νούμερα- και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, για πολλούς από τους καταναλωτές, είτε οικιακούς, είτε επαγγελματικούς, η πληρωμή αυτών των ποσών είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη.

Και η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών από την εποχή των Μνημονίων και της πανδημίας αλλά και του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά από την κυβέρνηση μία πολιτική λύση ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και ταυτόχρονα την αύξηση των ελέγχων στις εταιρείες ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο σε μία χρονική συγκυρία που το εισόδημα των πολιτών δεν επαρκεί για την καταβολή των υποχρεώσεων τους -χωρίς να έχουν ευθύνη οι ίδιοι- να υπάρχουν δυσπρόσιτες ρυθμίσεις στα "ψιλά γράμματα" των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως οδηγούν σε αδιέξοδο την πλειοψηφία των καταναλωτών. Απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις για να κατανοήσει κάποιος τον τύπο υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής, με φορείς και καταναλωτικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρέπει να το κάνει άμεσα γιατί δεν υπάρχουν άλλες οικονομικές αντοχές. Η κοινωνία υποφέρει και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απούσα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαδική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής καταθέτουν οι έμποροι

Οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρήσεις συμφώνησαν να εξετάσουν τη λύση ομαδικής αγωγής ενώ ταυτόχρονα θα ασκηθούν και ασφαλιστικά μέτρα για να καλυφθούν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση όσοι κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις φθηνές χώρες η Ελλάδα στο ρεύμα, 16η στην Ευρώπη η λιανική τιμή

Οι επιδοτήσεις κράτησαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης την τιμή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, από τις υψηλότερες είναι οι τιμές στο φυσικό αέριο για οικιακή κατανάλωση. Τι δείχνουν τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της VaasaETT.
margaris-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Μάργαρης: Oλοκληρώνονται οι ποντίσεις των καλωδίων Κρήτης - Αττικής

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι οι εγχώριες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων στον ηπειρωτικό σύστημα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.