Φώτο: Shutterstock

Αψιμαχίες στο Eurogroup για ESM και εγγύηση καταθέσεων

Μόνο κατ' αρχήν συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ESM στο χθεσινό Eurogroup, το θέμα δεν θα φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής της επόμενης Παρασκευης. Έντονη αντιπαράθεση Γερμανίας-Ιταλίας για την εγγύηση καταθέσεων.

Χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα έληξε η συζήτηση στο Eurogroup για την μεταρρύθμιση του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς υπήρξε μόνο συμφωνία επί της αρχής η οποία δεν θα επιτρέψει να γίνει η τελική συζήτηση στο συμβούλιο Κορυφης της επόμενης Παρασκευής και το θέμα θα συνεχίσει να συζητείται τον επόμενο χρόνο.

Όπως προκύπτει από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο, ο πρόεδρος του Eurogroup Μαριο Σεντένο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικ. Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, η συμφωνία για τον ESM θα χρειαστεί αρκετή επεξεργασία ακόμα τόσο σε πολιτικό επιπεδο όσο και από τους νομικούς και τα γραφεία διαχείρισης δημοσίου χρέους των κρατών μελών.

Το βασικότερο πρόβλημα που επιβεβαιώνεται οτι διχάζει τους υπουργούς Οικονομικών είναι η ενσωμάτωση στην Συνθήκη για τον ESM των λεγόμενων «ρητρών συλλογικής δράσης» (GACS) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την αναδιάρθωση του χρέους και συζητείται να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να μην μπλοκάρονται από πιστωτές ενδεχόμενες διαδικασίες αναδιάρθωσης χρέους ενός κράτους μέλους.

Η συζήτηση για τα GACS έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της Ιταλίας η οποία φοβάται οτι οι ρήτρες θα λειτουργήσουν αρνητικά για την διαχείριση του δημοσίου χρέους της περιορίζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Ο Μάριο Σεντένο είπε οτι «στην χθεσινή συζήτηση διαμορφώθηκε μια καλή ισορροπία στην διαπραγμάτευση που είναι θετική για όλα τα κράτη μέλη, αλλά αναγνώρισε οτι το θέμα πρέπει να συζητηθεί και πάλι από τον Ιανουάριο μέχρι να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία».

Ακόμη σοβαρότερες δυσκολίες υπάρχουν στη συζήτηση για το θέμα της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, αν και ο Ιταλός επιτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εκφράστηκε θετικά για το γεγονός οτι το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά σε επίσημη συνάντηση του Eurogroup, καθώς ως γνωστόν ως τώρα την συζήτηση μπλοκάριζε η Γερμανία.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η γερμανική πλευρά με non paper του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς είναι σαφές πως δεν γίνονται αποδεκτές, ιδιαίτερα από την Ιταλία, η οποία διαφωνεί κυρίως με την επιβολή περιορισμών στις τοποθετήσεις των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, που αποτελούν ως τώρα βασικό όρο της γερμανικής πλευράς για να συζητήσει την εγγύηση καταθέσεων χωρίς να υπάρχουν μεγάλα ρίσκα για τους φορολογούμενους.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε χαρακτηριστικά για την χώρα που γνωρίζει καλύτερα (σ.σ. η Ιταλία) είναι σε θέση να πει οτι έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για το θέμα της εγγύησης καταθέσεων. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα χρειαστεί χρόνος αλλά θα φτάσουμε σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεντιλόνι, για να καθησυχάσει τους φόβους οτι το θέμα της εγγύησης καταθέσεων θα συνεχίσει να «σέρνεται» σε μια αέναη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μάριο Σεντένο, επιβεβαίωσε οτι δεν θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ESM, καθώς το θέμα δεν θα καταστεί δυνατό να συζητηθεί στο Συμβουλίο Κορυφής της επόμενης Παρασκευής που η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δημοσιονομική στήριξη το 2021 συνιστά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη εν όψει της προετοιμασίας των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021.