ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis-georgiadis
Φώτο:Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης

Α. Γεωργιάδης: Πιο ακριβό το ψωμί λόγω εκτόξευσης της τιμής του σιταριού

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως οι μονάδες ελέγχου της αγοράς συνεχίζουν τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και έχουν ήδη επιβάλλει υψηλότατα πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους.

Το γεγονός πως έχει υπερτετραπλασιαστεί η τιμη του σιταριού παγκοσμίως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης καθώς οι τιμές του ψωμιού συνεχίζουν να ανεβαίνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «το σιτάρι δεν είναι εγχώριο παραγόμενο προϊόν παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει και τους φούρνους με την επιδότηση του ρεύματος, αλλά παράλληλα στην πρόταση των αρτοποιών να επιδοτηθούν οι εισαγωγείς για να φτάνει φθηνότερη η πρώτη ύλη σε αυτούς, τόνισε πως υπάρχουν και όρια στη δημοσιονομική βοήθεια που μπορεί να δοθεί, αναφέροντας: «να επιδοτήσουμε το ρεύμα, το σιτάρι και πόσα ακόμα αγαθά ακόμα;».

Για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά για τα φαινόμενα αισχροκέρδιας και την επιβολή πρόστιμων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η  ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) που έχει συστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει σταματήσει να κάνει ελέγχους έχοντας επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα σε μεγάλες επιχείρησεις. «Τα πρόστιμα ύψους από 150.000-700.000 ευρώ έχουν μπει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ερωτηθείς αν η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα, είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια και τα υπόλοιπα σχετικά είδη». 

Ο κ. Γεωργαντάς είχε αναφέρει πως στο μαλακό σιτάρι εισάγουμε περίπου 250.000-300.000 τόνους τον χρόνο από Ουκρανία και Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες. 

Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα. «Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», είχε σημειώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Παράλληλα, είχε αναφέρει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει  το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 για να μπορέσει να καλλιεργήσει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση για τους ελέγχους σε τσίπουρο και τσικουδιά

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων απόσταξης και δήλωσε την απόλυτη στήριξη του για τους ελέγχους.
adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο των επιχειρηματικών πάρκων

Ο υπουργός στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ισχυρή πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι ότι η χωρα μας φέτος αναμένεται να επιτύχει ρεκόρ επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Σαββάκης (ΣΒΕ): Σημαντικές οι προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε στην ομιλία του ότι η «η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας πραγματικότητας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».