ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Γ. Σμυρλής: Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές μέσα στην πανδημία

Ο πρόεδρος της Enterprise Greece τόνισε πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες και τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών.

Αναγκαία είναι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η προώθηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην πορεία ανάπτυξης που καταγράφει, σύμφωνα με τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη εναρκτήριο Εσπερίδα Προώθησης Εξαγωγών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ διαδικτυακά με θέμα «Στρατηγική Διείσδυση σε αγορές εξωτερικού», ο κ. Σμυρλής, ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κατάφεραν να αντέξουν συμβάλλοντας στην αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την τροχιά της δυναμικής της ανάπτυξης.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στις προσεκτικά σχεδιασμένες και δυναμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, χάρη στις οποίες, όπως είπε, η χώρα μας προσαρμόστηκε ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία κερδίζοντας εύσημα διεθνώς, με τη συνδρομή των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες πέτυχαν με επαγγελματισμό και σοβαρότητα όχι μόνο να διατηρήσουν τις ελληνικές εξαγωγές στα ποσοστά που κατείχαν πριν από το lock-down, αλλά σταδιακά να αυξήσουν το σύνολό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γγ ΔΟΣΕ αναγνώρισε το γεγονός ότι προκειμένου η χώρα να παραμείνει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, πρέπει να αναμορφώσει και να ενισχύσει την παραγωγική βάση της, να προωθήσει τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους, ώστε αυτές να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, και ταυτόχρονα να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό. Για αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση προέβη στην υλοποίηση ριζικών και ουσιωδών μεταρρυθμίσεων, όπως και η μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εξωτερικών, που δημιουργεί μία νέα, ευέλικτη και πιο αποτελεσματική δομή εξωστρέφειας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με κομβική γεωστρατηγική θέση, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να εξελιχθεί σε ισχυρό κόμβο έρευνας και καινοτομίας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, με τις πρόσφατες επενδύσεις στην περιοχή από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, καθώς και το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC να το επιβεβαιώνουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Λύσεις στους εξαγωγείς δίνει η Export Credit Greece

Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών η ECG προσφέρει αρκετά νέα προϊόντα στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΞ μεταξύ Enterprise Greece και ΟΑΕΠ

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σμυρλής ανέλυσε τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο εποπτευόμενων φορέων, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την στήριξη των Ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και την προσέλκυση επενδύσεων.