ΓΔ: 796.14 -1.17% Τζίρος: 33.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Στα 2,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Κύπρο το 2021

O γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece ανέφερε πως περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με τις προοπτικές διεύρυνσης να είναι μεγάλες.

Τη σημασία που έχει η Κύπρος ως σημαντικός εταίρος τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις επενδύσεις ανέδειξε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, που υπογράμμισε το γεγονός ότι περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στο πρώτο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Greece-Cyprus Business Summit», που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Σμυρλής, αφού τόνισε τις διαχρονικά άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, επεσήμανε ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις χώρες-προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, με αύξηση το 2021 κατά 39,1% σε σχέση με το 2020 και την αξία τους να διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις επενδύσεις, σημείωσε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας με περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε αυτήν και υπογράμμισε την προοπτική διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Κύπρο, αλλά και της αύξησης των κυπριακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, έκανε λόγο για «δυναμική τάση», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση διατήρησής της και στο μέλλον.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, επίσης, στη μεταρρύθμιση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών με τη δημιουργία μίας νέας, ευέλικτης και πιο αποτελεσματικής δομής εξωστρέφειας, ειδικότερα στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, όπου αποτυπώνονται οι στόχοι της οικονομικής διπλωματίας και το συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υλοποίησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι για φέτος προβλέπονται 17 στοχευμένες δράσεις για την Κύπρο επί συνόλου 670 δράσεων σε 47 χώρες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο γγ ΔΟΣΕ τόνισε ότι δεδομένης της κομβικής γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών υπάρχει πλήθος επιχειρηματικών ευκαιριών. «Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες χώρες επιδιώκουμε την ευθυγράμμιση του ενεργειακού τομέα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και τις απαιτήσεις της ενεργειακής ασφάλειας», επεσήμανε ο κ. Σμυρλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κονδύλια για ανάπτυξη

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι ο κυριότερος πελάτης μας στις εξαγωγές και αν οι μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής οικονομίας μπουν σε ρυθμούς ύφεσης τότε θα επηρεαστούν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 8,7 δισ. ευρώ έφτασε η στήριξη των εξαγωγών από την Credit Greece

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα προϊόντα που προσφέρει Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων Export Credit Greece (ECG) στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης.
Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίβαρο τα τουριστικά έσοδα για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος

Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά, στηρίζοντας τη ζήτηση και την εγχώρια παραγωγή. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις προσδοκάται να ανασχέσουν σε έναν βαθμό τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όπως τονίζει η Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής αλουμινίου η Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021, σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικών πωλήσεων.
Tourism, Tourismos, Greece, Ellada, Naxos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα έσοδα από τον τουρισμό, αντίβαρο στο εμπορικό έλλειμμα

Διευρύνεται σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα αλλά η ανάκαμψη του τουρισμού περιορίζει τις επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το συνολικό έλλειμμα έφτασε στο 4μηνο τα 8,1 δισ. λόγω πίεσης από τα καύσιμα.