ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EATE-Mubadala

Κομβικής σημασίας η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Mubadala - ΕΑΤΕ

Η Mubadala και η ΕΑΤΕ ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συν-επένδυση υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας στο VentureFriends Fund III, ένα fund με βάση την Αθήνα, το οποίο επενδύει στα αρχικά στάδια τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  η Mubadala Investment Company (“Mubadala”), ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας με έδρα το Άμπου Ντάμπι,  και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων  (“ΕΑΤΕ”) , το κρατικό fund of funds της Ελλάδας, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ,  ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε Ελληνικά venture capital (“VC”) και private equity (“PE”) funds υψηλής απόδοσης,  τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς. Η συνεργασία Mubadala-ΕΑΤΕ ξεκίνησε το 2018 με αρχική στόχευση σε μειοψηφικές άμεσες επενδύσεις σε Ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Mubadala και η ΕΑΤΕ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συν-επένδυση υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας στο VentureFriends Fund III, ένα fund με βάση την Αθήνα, το οποίο επενδύει στα αρχικά στάδια τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Waleed Al Mokarrab Al Muhairi, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Mubadala, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των ετών, η Ελληνική οικονομία δεν έχει μόνο αποδείξει την αντοχή της, αλλά έχει καταφέρει να επιδείξει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η διευρυμένη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην Mubadala να επιταχύνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, κεφαλαιοποιώντας το ολοένα και πιο ενεργό τοπίο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε πολλούς τομείς. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ τους επόμενους μήνες και έτη, καθώς επιδιώκουμε συλλογικά να αξιοποιήσουμε τους αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελλάδας με γνώμονα την τεχνολογία».

Ο Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη Mubadala βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Η επέκταση της στρατηγικής μας συνεργασίας συνεπενδύσεων είναι η αρχή μιας νέας εποχής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επενδυτικές αρχές και αξίες των οργανισμών μας. Παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αξιοποιώντας το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανθεκτικότητά της απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις και αβεβαιότητες».

Η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, πρόσθεσε: «Η συνεπενδυτική μας προσέγγιση έχει αποφέρει σταθερά αποτελέσματα προωθώντας το ελληνικό επενδυτικό οικοσύστημα, το οποίο επικεντρώνεται στο ταλέντο και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα»

Το επενδυτικό ταμείο VentureFriends εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις B2C και B2B που μπορούν αφενός να πετύχουν γρήγορη ανάπτυξη και αφετέρου έχουν την δυνατότητα αναπτύξουν ένα βιώσιμο ανάχωμα με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχει ήδη επιδείξει ένα ιστορικό πετυχημένων επενδύσεων στους τομείς  PropTech (τεχνολογίες για real estate), Fintech (τεχνολογίες για finance), Marketplaces και SaaS (software as a service). Το VentureFriends στοχεύει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και επιλεκτικά εκτός Ευρώπης, περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, όπου και υπήρξε ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Instashop από το 2016 και πιο πρόσφατα ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Huspy.   

Ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, Ιδρυτικό στέλεχος του VentureFriends ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τις Mubadala και ΕΑΤΕ ως επενδυτές (LPs) στο VentureFriends III. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία και με τη βοήθεια αυτών των δύο οργανισμών, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ιδρυτές και εταιρείες που θα γίνουν ηγέτες στους αντίστοιχους χώρους τους, συμπεριλαμβανομένων των Blueground (Proptech), Belvo (Fintech) και Instashop (B2C)».

Μέσω της συνεργασίας συν-επένδυσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Mubadala και η ΕΑΤΕ έχουν εξετάσει από κοινού μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών, με περαιτέρω ευκαιρίες άμεσης επένδυσης αλλά και επενδύσεων σε funds να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Αναπτυξιακής Τράπεζας και ΕΒΕΠ για την επιχειρηματικότητα

Οι δυο φορείς θα συνεργαστούν στο πλαίσιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της διεύρυνσης των εξαγωγών, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για να επιταχυνθούν οι διεθνείς συνεργασίες ελληνικών εταιρειών.
xatzipetrou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM) η Αθηνά Χατζηπέτρου

Ο Ευρωπαϊκός  Φορέας Εγγυοδοσίας AECM αποτελείται από 47 μέλη, που δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον 30 ευρωπαϊκές χώρες και έχει σαν αποστολή να στηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παρέχονται εγγυήσεις δανείων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικό ενδιαφέρον από Αραβικά Εμιράτα με μπαράζ επενδύσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας των Εμιράτων, το κοινό ταμείο επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε ύψους 4 δισ. ευρώ θα επικεντρωθεί σε ενέργεια, υποδομές, βιοεπιστήμες και τεχνολογία.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της HDB για τους εξαγωγείς Β. Ελλάδος

Οι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θα υπάρξει διασύνδεση με διεθνή οικοσυστήματα για περισσότερη εξωστρέφεια και άντληση επενδυτικών κεφαλαίων.
hdb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσια χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)

«Θεωρώ ότι η φετινή είναι μια συμβολική χρονιά και στην 86η ΔΕΘ αναδεικνύεται ξανά η κανονικότητα τόσο σε επίπεδο συμμετοχών όσο και προοπτικής», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.