ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
akinita-attiki
Φώτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα αναβάθμιση της Αττικής ύψους 1,6 δισ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Περιφέρειας με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης την παραγωγή και ενσωμάτωση της καινοτομίας.

Σε μια νέα πιο «πράσινη» εποχή μπαίνει η Αττική μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Πρόγραμμα που αναμένεται να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Περιφέρειας Αττικής, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης: την παραγωγή και ενσωμάτωση καινοτομίας, την πολιτιστική της ταυτότητα, τη νέα επιχειρηματικότητα, το τοπικό και παραγωγικό κεφάλαιο, την κοινωνική συνοχή και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα, το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 διαρθρώνεται με βάση τους ακόλουθους στόχους πολιτικής:

Προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης στην επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον - Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας - Βελτίωση αστικού περιβάλλοντος μέσω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό υποδομών.

Προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο - Ανάπτυξη έξυπνων μεταφορικών δικτύων. Κοινωνική ανάπτυξη, με αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού υγείας, ενίσχυση της απασχόλησης και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και προώθηση της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Τέλος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με οργανωμένες, ώριμες δράσεις και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμά της, για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη περιφέρεια που λαμβάνει τη σχετική έγκριση από το υπουργείο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ συνεκτιμήθηκαν τόσο τα αποτελέσματα της όσο και η ΣΜΠΕ. Ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του χαιρετίζει την έγκριση της ΣΜΠΕ του ΠΕΠ 2021-2027, καθώς αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του ΕΣΠΑ της περιφέρειας, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης. «Το νέο Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, εκτός από καινοτόμο, έξυπνο και πράσινο, σέβεται το περιβάλλον και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση έγκρισης της ΣΜΠΕ», τονίζει ο κ. Πατούλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγωνισμοί 1 δισ. ευρώ για την κυκλική οικονομία στην Περιφέρεια Αττικής

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων και θα υπάρξουν πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Έρχονται νέες σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο αλλάζοντας την εικόνα της στο εξωτερικό, ενώ έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση του δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για επενδύσεις 1,6 δισ. στην Αττική

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα που ενέκρινε η Κομισιόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπορούν να ανοίξουν 30.000 θέσεις εργασίας σε τρεις περιφέρειες

Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε να στοιχίσει μέχρι και 54 εκατ. ευρώ δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας για ΔΕΠΑ Υποδομών: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη και η ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό μέτοχο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.