ΓΔ: 867.99 0.11% Τζίρος: 5.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέντε χρόνια αργότερα μετατίθεται η απαγόρευση συμβατικών Ι.Χ.

Κατατίθεται στη Βουλή με σημαντικές αλλαγές το νομοσχέδιο για το κλίμα. Από το 2030, μετατίθεται το 2035 η απαγόρευση πώλησης συμβατικών αυτοκινήτων. Τι προβλέπεται για τους καυστήρες θέρμανσης.

Με σημαντικές αλλαγές –κυρίως στις προθεσμίες της πράσινης μετάβασης– έρχεται στη Βουλή την επόμενη βδομάδα ο πρώτος κλιματικός νόμος. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και οι προβλέψεις για τα συμβατικά αυτοκίνητα αλλά και για τα συστήματα θέρμανσης των κατοικιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τελική εκδοχή του κλιματικού νόμου έχει ήδη αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου και είναι θέμα ημερών η κατάθεσή του στην Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στις αλλαγές που αναμένονται σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί κατά την παρουσίαση του νόμου τον περασμένο Νοέμβριο, οι περισσότερες αφορούν στα αυτοκίνητα. Ήδη από την ανακοίνωση των αρχικών προβλέψεων υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία που αφορούσαν στην απαγόρευση πώλησης νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030, την ώρα που ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2035.

Στο πλαίσιο αυτό, στον κλιματικό νόμο θα υπάρχει αναφορά για εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ καθώς θα μπορούσε να τεθεί, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτημα νομιμότητας με την ρητή απαγόρευση πώλησης πριν τον γενικό ευρωπαϊκό στόχο. Επιπρόσθετα, κατά ένα με δύο χρόνια πάνε πίσω και οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Αντίστοιχη επιμήκυνση θα υπάρχει και στη μετάβαση των εταιρικών αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η υποχρέωση να ταξινομούνται τουλάχιστον κατά 25% ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα θα μεταφερθεί από το 2023 αργότερα κατά ένα με δύο έτη.

Αλλαγές θα δούμε όμως και στις διατάξεις που αφορούν στη θέρμανση των κατοικιών όπου, σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, η απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου μεταφέρεται για το 2025, αντί του 2023 που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα καύσιμα για τη θέρμανση των κατοικιών, παρά την αρχική πρόβλεψη για ολική απαγόρευση χρήσης πετρελαίου (και ως εκ τούτου καυστήρων) από το 2030, στην τελική εκδοχή του νόμου θα προβλέπεται η συνέχιση της χρήσης πετρελαίου εφόσον είναι αναμεμειγμένο κατά 30% με βιοκαύσιμα. Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρηθούν εξαιρέσεις για περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όπως μη διασύνδεση με δίκτυο φυσικού αερίου ή/και χαμηλές θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες). Ως εναλλακτικές μορφές θέρμανσης θα προκρίνονται το φυσικό αέριο και οι αντλίες θερμότητας, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κάλυψη κατά 30% με φωτοβολταϊκά σε ειδικά κτήρια (δηλαδή όχι κατοικίες) άνω των 500 τ.μ.

Στους γενικούς στόχους του κλιματικού νόμου εντάσσονται η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 κατά 55% έως το 2030, κατά 80% έως το 2040 και η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 450 εκατ. στις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Έρχεται το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που θα επιδοτήσει αναβάθμιση κτηρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις. Τι θα γίνει για τα νοικοκυριά και την ανακύκλωση συσκευών.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
solar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τι προβλέπει η ευνοϊκή ρύθμιση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στηθούν δέκα θαλάσσιοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί τα επόμενα χρόνια. Καθιερώνεται απαλλαγή από Βεβαίωση Παραγωγού, περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοση οικοδομικής άδειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς δύο στις τρεις κατοικίες στην Ελλάδα

Χαμηλής ενεργειακής κλάσης το 66% των ελληνικών σπιτιών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση θα κάνουν πολύ δύσκολη την πώληση ή ενοικίαση αυτών των κατοικιών.