ΓΔ: 874.47 1.28% Τζίρος: 58.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού. Φωτο: BusinessDaily.gr

I. Λιανός: Σε χρόνο ρεκόρ κλείνουν οι υποθέσεις στην Επ. Ανταγωνισμού

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι υποθέσεις ολοκληρώνονται πιο γρήγορα από ότι σε άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Περίπου στον ένα χρόνο, από τα οκτώ χρόνια, έχει μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και γι' αυτή την πρόοδο αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός ενώ υπογραμμίζει ότι, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρνει υποθέσεις άμεσα και σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα σημειώνει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες η Επ.Αντ. δημοσίευσε δελτία τύπου για υποθέσεις που κληρώνονται σε εισηγητή και συνεπώς μπαίνουν στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής τους, όπως αυτή για τις τσάντες. Είναι μία σειρά από υποθέσεις που θα κληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες.

Γιατί αυτό είναι ενδιαφέρον; Γιατί εάν δει κάποιος την ημερομηνία έναρξης της κάθε υπόθεσης και επίσης του επιτοπίου ελέγχου που έγινε, αυτή είναι μικρότερη του 1 έτους. Για τις τσάντες, η ημερομηνίας έναρξης της αυτεπάγγελτης είναι Σεπτ. 2021 και κληρώνεται 7,5 μήνες αργότερα. Ναι, 7.5 μήνες και όχι χρόνια όπως γινόταν στο παρελθόν (την πριν 09.2019 εποχή...). Τι σημαίνει αυτό; Ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η Επ.Αντ. φέρνει υποθέσεις άμεσα και σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με άλλες Αρχές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη..

Οι τσάντες είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν. Εξαρτάται πάντοτε βέβαια από την πολυπλοκότητα μίας υπόθεσης. Τα δύσκολα καρτέλ συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο. Αλλά είναι ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός που δεν ήταν καθόλου δεδομένο πριν 2.5 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των υποθέσεων της Επ.Αντ. ήταν 8 έτη και υπήρχε πλήθος υποθέσεων με τεράστιες καθυστερήσεις! Από 8 έτη πάμε τώρα σε περίπου 1 έτος για την ολοκλήρωση μίας υπόθεσης. Το προσωπικό της ΓΔΑ/ειδικά της Α Διεύθυνσης εδώ αξίζει συγχαρητήρια για την πρόοδο αυτή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρήκε παραβάσεις η Επ. Ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιακών συσκευών

Αυτεπάγγελτη έρευνα στις αγορές χονδρικής και λιανικής διαδικτυακής πώλησης συσκευών τηλεπικοινωνίας και τηλεδιασκέψεων και συναφούς εξοπλισμού, ανταλλακτικών και λογισμικού, όρισε η Επιτροπή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έφοδος» της Επ. Ανταγωνισμού σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον ex ante έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο, η ΕΑ παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύνανται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.
Vasilikos, xenodoxeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες ξενοδόχων στην Επ. Ανταγωνισμού για πλατφόρμες τύπου Airbnb

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΞΕΕ, κ. Αλ. Βασιλικός «όταν σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα το βιώσιμο τουριστικό μέλλον της Ελλάδας, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να εθελοτυφλούμε μπροστά σε καταχρηστικές και παραπλανητικές πρακτικές».
Greek Competition Committee
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 14 Ιουνίου η συνεδρίαση της Επ. Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ

Σύμφωνα με την εισήγηση, και καθώς η ΑΕΠΙ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, προτείνεται η επιβολή μηδενικού προστίμου από την ΕΑ καθώς θα ήταν αδύνατη και θα στερείτο νοήματος η είσπραξη οποιουδήποτε προστίμου.