ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turism, Tourismos, Cruise, Krouaziera, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Αμερικανική... απόβαση τουριστών δίνει ισχυρή ώθηση στη φετινή σεζόν

Διπλασιασμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ αναμένεται φέτος, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά τις ροές από Ανατολική Ευρώπη. Πολύ υψηλή η κατά κεφαλήν δαπάνη των Αμερικανών, στα 1.500 ευρώ.

Ισχυρό παράγοντα για τη διαφαινόμενη επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν αποτελεί η αγορά των ΗΠΑ, με τις πτήσεις και την κίνηση Αμερικανών τουριστών να δείχνουν ήδη σημαντικά αυξημένες, την ώρα που η φετινή σεζόν μετρά και απώλειες, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, αυξημένη κατά 100% αναμένεται η έλευση Αμερικανών τουριστών τη φετινή τουριστική σεζόν σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ρεβύθη, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρει μιλώντας στο Business Daily ο κ. Ρεβύθης, η αυξημένη κινητικότητα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντικατοπτρίζεται ήδη στα αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις και στην κινητικότητα στον τομέα της κρουαζιέρας.

Σχολιάζοντας, δε, συνολικά την τουριστική αγορά για τη φετινή σεζόν σημειώνει ότι αυτή θα είναι αυξημένη σε διάρκεια συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Παράλληλα θα υπάρξουν απώλειες από τις αγορές όχι μόνο της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες κινούνταν στις περιοχές της Κρήτης, Χαλκιδικής και στο Ιόνιο, όχι μόνο για τις διακοπές τους αλλά και για επενδύσεις σε τουριστικές κατοικίες.

Οι αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας το 2019 κάλυψαν περίπου το 3% των συνολικών εσόδων. Στην βάση αυτή δεν αναμένεται ότι η εξαφάνιση πρακτικά αυτών των αγορών φέτος θα έχει άμεση, ουσιαστική, συνέπεια στα έσοδα για τη χώρα. Η δυναμική αγορών όπως η γερμανική, η γαλλική και η βρετανική μπορεί εύκολα να υποκαταστήσει τις εν λόγω δύο αγορές.

Όμως, ενδεχομένως να επηρεαστούν από τον πόλεμο κάποιες άλλες αγορές με ιδιαίτερη δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό όπως είναι για παράδειγμα η Πολωνία λόγω γειτνίασης, μεγαλύτερης ενδεχομένως οικονομικής επιβάρυνσης εξαιτίας των αυξημένων δαπανών για το προσφυγικό αλλά και «φόβου» των κατοίκων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, κοινό για όλες τις αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ψαλιδίζει τα ποσά που οι εργαζόμενοι μπορούν να διαθέσουν για τις διακοπές τους ακόμη και στις πιο αναβαθμισμένες οικονομίες.

Με υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη οι Αμερικάνοι τουρίστες

Στα θετικά ωστόσο στοιχεία μέχρι στιγμής είναι πως δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής η αμερικανική αγορά λόγω του πολέμου. Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 2021 τα ξενοδοχεία ανώτερης κατηγορίας 5 αστέρων ανέκτησαν περίπου το 90% των εσόδων του 2019 ενώ για τα χαμηλότερης κατηγορίας υπήρχε μία υστέρηση.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση από τις ΗΠΑ, ήδη ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων ξεπερνάει 30% περίπου αυτόν της τελευταίας προ πανδημικής χρονιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, μόνο από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιούνται καθημερινά 9 πτήσεις, δηλαδή 63 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ πιθανές είναι και οι απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αεροδρόμια της Αμερικής και με τη Θεσσαλονίκη.

Η κινητικότητα αυτή από τις ΗΠΑ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για να πλησιάσει η κερδοφορία τα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς οι Αμερικανοί τουρίστες κατά 81% ταξιδεύουν στη χώρα μας για διακοπές ή για να επισκεφθούν φίλους και οικογένεια με μέση διάρκεια παραμονής ανά τις 18 ημέρες και αυξημένες δαπάνες. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα μόνο από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 605,3% φθάνοντας συνολικά τα 607 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι αγγίζει τα 1.500 δολάρια το άτομο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική... απογείωση των κατοικιών Airbnb στις τουριστικές περιοχές

Αύξηση εγγραφών κατοικιών στις πλατφόρμες έως και 55% καταγράφεται ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελκυστικές οι διακοπές με βραχυχρόνια μίσθωση σε περίοδο αύξησης του κόστους ζωής.
tourismos, turism, Fagito
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Περισσότερα δρομολόγια και προορισμοί στην Ελλάδα από ΗΠΑ

Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας, το στοίχημα να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ η τουριστική σεζόν κερδήθηκε τώρα δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν.
Tourismos, Turism, Ellada, Nisia, Dodekanisa, Patmos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρεσέντο κρατήσεων σε καταλύματα Airbnb, πληρότητα έως 100% το Πάσχα

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν τη τιμητική τους λόγω εύκολης και φθηνής μετακίνησης. Πώς κινούνται οι κρατήσεις σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς, πόσο διαμορφώνονται οι τιμές για τρεις διανυκτερεύσεις.