ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Πού θα δοθούν 450 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Με νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος των επιχειρήσεων φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα σεζόν από Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα εξετάζεται και νέο πλάνο επιδοτήσεων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δίνει σήμα για νέα προγράμματα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας –που αποτελεί στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– μέσω προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιακών και επαγγελματικών κτηρίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβρη πρόκειται να εκκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και το νέο πρόγραμμα για νοικοκυριά. Παράλληλα, όπως σημείωσε χτες μιλώντας στο OPEΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά.

Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό,  αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση. Ακολούθως, θα υπάρξει και μέσω ΕΣΠΑ νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο θα ενταχθούν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων ενάντια στην ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών,  και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Και μπορεί το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις κατοικίες να έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, με τις αιτήσεις να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και φέτος, αλλά με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 με προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης 450 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος θα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφέροντας εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Παράλληλα, αναμένεται να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. 

Πιο αναλυτικά, θα χρηματοδοτείται η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και θα προβλέπεται η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είπε ότι η συμμετοχή στο των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα θα υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση παλαιών air condition σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης,

Ο Κ. Σκρέκας είχε σημειώσει ότι το ΥΠΕΝ αναμένει το πρόγραμμα να κινητοποιήσει κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ενώ είχε τονίσει ότι θα υπάρξει και ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τέσσερα νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το υπουργείο Ενέργειας ανοίγει βηματισμό στα προγράμματα εξοικονόμησης, ενόψει παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Ποια είναι τα προγράμματα που έχουν «κλειδώσει» ή εξετάζονται για τους επόμενους μήνες.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

«Πακέτο» 1 δισ. για εξοικονόμηση ενέργειας: Ποια προγράμματα θα «τρέξουν»

Στα 938 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός στα προγράμματα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους, Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Εξοικονομώ 2023, που ανοίγει στις 12 Ιουνίου.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυξημένους πόρους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» από τις 12 Ιουνίου

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά.