ΓΔ: 2207.8 0.32% Τζίρος: 158.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:43
Κορκίδης σε δημόσια ομιλία
Ο Βασίλης Κορκίδης συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Επιφυλακτικοί οι ευρωπαίοι μικρομεσαίοι για το ενεργειακό σχέδιο της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημείωσε πως παρά τις επιφυλάξεις οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν αρκετά σημεία του σχεδίου.

Το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων προειδοποιούν για τις δυσκολίες επίτευξης άλλης μιας αλλαγής των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, όπως προτείνονται στο σχέδιο REPowerEU σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αθηνών Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης οι νέες αλλαγές που προτείνονται από την ΕΕ για το 2030 είναι να αυξηθεί ο στόχος ενεργειακής απόδοσης από 9% σε 13% και ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45%. Οι ευρωπαίοι ΜμΕ όμως σε μια δύσκολη περίοδο χρειάζονται επενδυτική σταθερότητα και απαιτούν ρεαλιστικό προγραμματισμό. Άλλωστε και η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε ότι αυτές οι αλλαγές, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κινητοποιώντας κοντά στα 300 δισ. ευρώ με περίπου 72  δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Παρά όμως τις επιφυλάξεις, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οργάνωση των ΜμΕ, SMEunited, υποστηρίζει αρκετά σημεία του σχεδίου REPowerEU που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ τόσο με εσωτερικά όσο και με εξωτερικά μέτρα. Η εξασφάλιση νέων και αξιόπιστων πηγών ενέργειας αυτή την περίοδο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, αλλά οι ΜμΕ πρέπει να έχουν ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον, το οποίο να παρέχει σαφείς προοπτικές και σχεδιασμό για τις επενδύσεις τους. Σχολιάζοντας το σχέδιο REPowerEU που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου, ο πρόεδρος της SMEunited, Petri Salminen δήλωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τάσσεται ξανά κατά της αλλαγής των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Οι δύο οδηγίες, μέρος του πακέτου «Fit for 55», βρίσκονται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση μετά από ενημέρωση μόλις πριν από λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τη SMEunited, μια άλλη αλλαγή στόχων κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης δείχνει έλλειψη κατανόησης ότι οι ΜμΕ είναι δεσμευμένες σε επενδυτικούς κύκλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί τώρα που οι ΜμΕ περνούν από την πανδημία του Covid στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, να εξαντλούνται από ρευστότητα.

Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου REPowerEU, κρίνονται θετικά και ιδίως οι ενέργειες για την αύξηση της ίδιας της παραγωγής της ΕΕ και οι διαφοροποιημένες εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων. Σε γενικές γραμμές λοιπόν το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στην ενίσχυση για την εσωτερική παραγωγή και τις εισαγωγές υδρογόνου και βιομεθανίου. Σημαντικό είναι πως προωθεί την ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών εταίρων της, προτείνοντας μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθούν όσα συμφώνησαν οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις της Κομισιόν για περισσότερη ηλιακή ενέργεια που αναφέρονται σε μαζικά προγράμματα φωτοβολταϊκών στις στέγες με αδειοδοτήσεις εντός 3μήνου και κίνητρα κατασκευής πάνελ στην ΕΕ, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση κατά 75% από κινέζικες εξαγωγές προς τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, αξίας ετησίως 8 δισ. ευρώ. Ενθαρρύνεται μεταξύ άλλων η κατασκευή και εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών. Στόχος είναι το 25% της ζήτησης ρεύματος στην Ε.Ε. να καλύπτεται τα επόμενα χρόνια από φωτοβολταϊκά πάνελ και από τα 136GW να αυξηθεί η ισχύς στα 300GW. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη εξαγγείλει σειρά πρωτοβουλιών για την ταχύτερη διείσδυση της ηλιακής τεχνολογίας που ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όπως η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοσίων κτιρίων μέχρι το 2025».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ρεαλιστικές λύσεις για ναυτιλία και ενέργεια χωρίς βάρος στους πολίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ στη Λευκωσία, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη ναυτιλία, τη στήριξη των ναυτικών, τη ναυτική εκπαίδευση και την ανάγκη ρεαλισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Η ΕΕ αναγνώρισε τον αγώνα μας για τα ηλιακά θερμικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει τα Ηλιακά Θερμικά ως προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, έπειτα από πιέσεις του Γ. Μανιάτη, τονίζοντας τα οφέλη για πολίτες, αγρότες και τη βιομηχανία στην Ελλάδα και ΕΕ.
Επίσημος σε ομιλία φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αύξηση κεφαλαίου του Δημοσίου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά με την ΕΕ την ένταξη της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου και D. Šuica: Σύμφωνο Μεσογείου για σταθερότητα στην περιοχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με την επίτροπο Dubravka Šuica για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ στη Μεσόγειο, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τα έργα που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Καταστροφικές οι συνέπειες από τον αποκλεισμό του Ορμούζ

Ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, προειδοποίησε ότι ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ αυξάνει το κόστος καυσίμων και πιέζει σοβαρά την εφοδιαστική αλυσίδα.