ΓΔ: 789.11 -0.29% Τζίρος: 38.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επιφυλακτικοί οι ευρωπαίοι μικρομεσαίοι για το ενεργειακό σχέδιο της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημείωσε πως παρά τις επιφυλάξεις οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν αρκετά σημεία του σχεδίου.

Το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων προειδοποιούν για τις δυσκολίες επίτευξης άλλης μιας αλλαγής των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, όπως προτείνονται στο σχέδιο REPowerEU σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αθηνών Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης οι νέες αλλαγές που προτείνονται από την ΕΕ για το 2030 είναι να αυξηθεί ο στόχος ενεργειακής απόδοσης από 9% σε 13% και ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45%. Οι ευρωπαίοι ΜμΕ όμως σε μια δύσκολη περίοδο χρειάζονται επενδυτική σταθερότητα και απαιτούν ρεαλιστικό προγραμματισμό. Άλλωστε και η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε ότι αυτές οι αλλαγές, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κινητοποιώντας κοντά στα 300 δισ. ευρώ με περίπου 72  δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Παρά όμως τις επιφυλάξεις, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οργάνωση των ΜμΕ, SMEunited, υποστηρίζει αρκετά σημεία του σχεδίου REPowerEU που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ τόσο με εσωτερικά όσο και με εξωτερικά μέτρα. Η εξασφάλιση νέων και αξιόπιστων πηγών ενέργειας αυτή την περίοδο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, αλλά οι ΜμΕ πρέπει να έχουν ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον, το οποίο να παρέχει σαφείς προοπτικές και σχεδιασμό για τις επενδύσεις τους. Σχολιάζοντας το σχέδιο REPowerEU που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου, ο πρόεδρος της SMEunited, Petri Salminen δήλωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τάσσεται ξανά κατά της αλλαγής των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης.

Οι δύο οδηγίες, μέρος του πακέτου «Fit for 55», βρίσκονται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση μετά από ενημέρωση μόλις πριν από λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τη SMEunited, μια άλλη αλλαγή στόχων κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης δείχνει έλλειψη κατανόησης ότι οι ΜμΕ είναι δεσμευμένες σε επενδυτικούς κύκλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί τώρα που οι ΜμΕ περνούν από την πανδημία του Covid στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, να εξαντλούνται από ρευστότητα.

Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου REPowerEU, κρίνονται θετικά και ιδίως οι ενέργειες για την αύξηση της ίδιας της παραγωγής της ΕΕ και οι διαφοροποιημένες εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων. Σε γενικές γραμμές λοιπόν το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στην ενίσχυση για την εσωτερική παραγωγή και τις εισαγωγές υδρογόνου και βιομεθανίου. Σημαντικό είναι πως προωθεί την ενεργειακή διπλωματία της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών εταίρων της, προτείνοντας μια επιχειρησιακή πορεία προς τα εμπρός, με κοινό μηχανισμό προμηθειών και κοινή προσέγγιση στις προμηθεύτριες χώρες. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιηθούν όσα συμφώνησαν οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις της Κομισιόν για περισσότερη ηλιακή ενέργεια που αναφέρονται σε μαζικά προγράμματα φωτοβολταϊκών στις στέγες με αδειοδοτήσεις εντός 3μήνου και κίνητρα κατασκευής πάνελ στην ΕΕ, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση κατά 75% από κινέζικες εξαγωγές προς τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, αξίας ετησίως 8 δισ. ευρώ. Ενθαρρύνεται μεταξύ άλλων η κατασκευή και εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών. Στόχος είναι το 25% της ζήτησης ρεύματος στην Ε.Ε. να καλύπτεται τα επόμενα χρόνια από φωτοβολταϊκά πάνελ και από τα 136GW να αυξηθεί η ισχύς στα 300GW. Το ΥΠΕΝ έχει ήδη εξαγγείλει σειρά πρωτοβουλιών για την ταχύτερη διείσδυση της ηλιακής τεχνολογίας που ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, όπως η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοσίων κτιρίων μέχρι το 2025».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για το ρεύμα προτείνει η Ελλάδα

Πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ύψους 80 δισ. ευρώ κατέθεσε ο Κ. Σκρέκας ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου.
russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πώς πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στην τιμή του ρεύματος για παραγωγούς με τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου, εισφορά με συντελεστή 33% στις πετρελαϊκές εταιρείες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαλείφθηκε η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό

Στις 15 ανέρχονται οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Διαφωνία της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία επί της αρχής για πλαφόν στο αέριο και φόρο στα υπερκέρδη

Άμεσα περιμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν οι υπουργοί Ενέργειας, πιθανή νέα έκτακτη συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου για τελικές αποφάσεις. Ποια είναι τα τέσσερα σημεία της αρχικής συμφωνίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα προβάλλουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι συζητείται για την εξοικονόμηση.