ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Άλλον ένα χρόνο θα μείνουν στον «πάγο» οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, η Κομισιόν θα εισηγηθεί να μείνουν σε αναστολή οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος ως το τέλος του 2023, λόγω των νέων κινδύνων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει τη διατήρηση του παγώματος των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ένα ακόμη έτος, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, όπου ήδη ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρή πίεση από τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων έναντι της ακρίβειας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Ένωσης, η Κομισιόν θα καταθέσει αυτήν την πρόταση τη Δευτέρα.  Οι κανόνες, οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν τα ετήσια κρατικά ελλείμματα στο 3% και το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, έχουν παγώσει με την έναρξη της πανδημίας, ώστε να μην τιμωρηθούν οι χώρες που προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους με επιπλέον δαπάνες.

Με πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν το 2021, ωστόσο, οι Βρυξέλλες είχαν ως στόχο να επαναφέρουν τους κανόνες στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η έναρξη του πολέμου άλλαξε αυτόν τον υπολογισμό, ωθώντας την Επιτροπή να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι θα περιμένει μέχρι τον Μάιο για να αποφασίσει. 

Η προσδοκία μιας παράτασης υπήρχε και μάλιστα ακόμη και σε χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία. Όμως η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν αρκετά δύσκολη λόγω των διαφωνιών μεταξύ του Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος υποστηρίζει την παράταση, και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των κανόνων.

Όταν οι Επίτροποι συναντήθηκαν για την τακτική τους συνεδρίαση χθες Τετάρτη, σύμφωνα πάντα με το Politico, αποφάσισαν τελικά την παράταση κατά ένα έτος, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν τις υπερχρεωμένες χώρες υπό αυστηρότερη εποπτεία. Τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι κυβερνήσεις της Ένωσης, που θα εξετάσουν διεξοδικά την πρόταση της Επιτροπής. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη, 24/5, θα εξετάσουν, επίσης, την πρόταση, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχους της Ένωσης δεν εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε μία τελική απόφαση. 

Σημειώνεται ότι τα ελλείμματα και το χρέος των κρατών - μελών της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν οριακά το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά παραμένουν υψηλά, στο 5,1% και 95,6% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, δηλαδή σε επίπεδα πάνω από αυτά που καταγράφονταν πριν την πανδημία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει το χάσμα εντός της ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Με την ΕΕ να παραμένει χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με την μείωση του δημοσίου χρέους, οι εξελίξεις μεταφέρονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Διπλάσια ανάπτυξη του μέσου όρου της ευρωζώνης έχει η Ελλάδα

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που υπογραμμίζουν τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Γενικά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά», είπε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελάφρυνση χρέους, τι λέει για τα προαπαιτούμενα

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο για τα προαπαιτούμενα, προβλέπει μεγάλη μείωση του χρέους και εκτιμά ότι βελτιώνεται η εικόνα του τραπεζικού τομέα. Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών και μείωση τόκων του χρέους.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.