ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
Φωτό: Pixabay

Αύξηση 38,3% για τον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η θετική εικόνα στηρίχθηκε στην πολύ καλή πορεία που ακολούθησε ο τομέας της μεταποίησης και ακολούθως αυτός ορυχείων και λατομείων.

Αύξηση 38,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 18,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Η καλή πορεία στηρίχθηκε στην αύξηση κατά 38,9% του τζίρου στη μεταποίηση και κατά 7,8% του αντίστοιχου για τους κλάδους ορυχείων και λατομείων. Επιπρόσθετα ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε 42,6%, ενώ αυτός της εξωτερικής αγοράς εμφάνισε αύξηση 32,2%. 

 

Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς, μηνός Μαρτίου 2022, με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 42,6% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

  • Αύξηση κατά 42,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής βασικών μετάλλων, βιομηχανίας τροφίμων.
  • Αύξηση κατά 17,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων και λατομείων, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων. 

Σύγκριση Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, μηνός Μαρτίου 2022, με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 32,2% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε:

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Αύξηση κατά 33,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας τροφίμων.
  • Μείωση κατά 23,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή προήλθε από τη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση κατά 53,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.
  • Αύξηση κατά 20,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.

Σύγκριση Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, μηνός Μαρτίου 2022, με τον αντίστοιχο δείκτη Φεβρουαρίου 2022

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 23,1% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, προήλθε:

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: 

  • Αύξηση κατά 23,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
  • Αύξηση κατά 3,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων - Λατομείων.

Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση κατά 30,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.
  • Αύξηση κατά 19,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 34,6% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο 2022

Σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου, σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο γενικός δείκτης δωδεκαμήνου κατέγραψε αύξηση 26,2%.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχυμένη κατά 7,9% ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022. Την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσε ο κλάδος κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων.