ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αλλάζουν όλα στις πολεοδομικές άδειες με τον ψηφιακό χάρτη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με τον ψηφιακό χάρτη όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να δοθεί τέλος στο χάος. Σε εξήντα ημέρες θα δίνονται οι απαντήσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Τέλος στο γραφειοκρατικό «χάος», ιδίως στο σκέλος της πολεοδομικής αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων ανάπτυξης ακινήτων, επιχειρεί να βάλει μια σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για την ανάπτυξη που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η θεσμοθέτηση του ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, στις διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και κυρίως να έχουν κοινή «αντίληψη», όσον αφορά το τι ισχύει και τι δεν ισχύει νομικά.

Όπως αναφέρουν μηχανικοί με γνώση των προβλημάτων, «ορισμένες φορές καλούμαστε να διαχειριστούμε τρομακτικά προβλήματα, προκειμένου να βγάλουμε άκρη, γιατί κάθε επιμέρους πολεοδομική υπηρεσία ανά την επικράτεια, έχει διαφορετικά προαπαιτούμενα για την ίδια αδειοδότηση! Στο αισιόδοξο σενάριο, μπορεί να χρειαστεί περίπου ένας μήνας για την έκδοση μιας άδειας, ενώ στο απαισιόδοξο πολλοί μήνες».

Όπως περιγράφουν άνθρωποι της αγοράς αγοράς, ένα πρόσφατο, υπαρκτό παράδειγμα, αφορούσε την απόπειρα προμήθειας ενός εγγράφου, το οποίο μια υπηρεσία το χορήγησε σε μια εβδομάδα, ενώ μια άλλη (σε άλλη περιοχή), δεν το έχει χορηγήσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες!

Εν ολίγοις, το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ομοιομορφία ανάμεσα στις επιμέρους υπηρεσίες, καθώς ο κάθε υπάλληλος ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι εφόσον εφαρμοστεί σωστά ο θεσμός του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, θα μπορέσει να επιλύσει πολλά προβλήματα και να επιταχύνει πάρα πολύ την αδειοδοτική διαδικασία.

Ουσιαστικά ο χάρτης αυτός θα αποτυπώνει όλα τα στοιχεία ή «γεοχωρικά δεδομένα», όπως χαρακτηρίζονται, που θα είναι διαθέσιμα και ταυτόχρονα δεσμευτικά για την Διοίκηση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα προκύπτει το πού επιτρέπει κάθε βιομηχανική, μεταποιητική, τουριστική και άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτή η πληροφορία θα είναι άμεσα διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό, ένας επενδυτής θα γνωρίζει πού επιτρέπεται να εγκαταστήσει την επένδυσή του, ενώ θα έχει και την ασφάλεια ότι και η Διοίκηση θα κινείται με βάση τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να υπάρχουν δεδομένα, όπως όροι και περιορισμοί δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις (εφόσον περιλαμβάνοται σε κυρωμένους και οριστικοποιημένους δασικούς χάρτες), περιοχές του δικτύου Natura 2000, ή περιοχές προστασίας ειδικών οικότοπων, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα  υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, ή άλλοι προστατευόμενοι χώροι και ασφαλώς ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

Απάντηση για αρχαία σε εξήντα ημέρες

Πολύ σημαντική είναι επίσης έτερη ρύθμιση του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας αν σε μια μεγάλη επένδυση βρεθούν αρχαία, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οφείλει εντός μέγιστου χρόνου εξήντα ημερών, να απαντήσει πώς ακριβώς θα προστατευθούν, χωρίς να σταματήσει η επένδυση.

Με τον τρόπο αυτό εισάγεται επιτέλους ένας χρονικός περιορισμός και οι επιχειρήσεις παύουν να είναι έρμαιο ανεξέλεγκτων ημερομηνιών, κάτι που ενισχύεται και με τον θεσμό των 45 ημερών, που είναι το μέγιστο διάστημα εντός του οποίου, οφείλει εφεξής μια υπηρεσία να γνωμοδοτεί επί επενδύσεων (αν δεν το πράττει, ο αρμόδιος υπάλληλος θα υφίσταται διοικητικές κυρώσεις).

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για να λειτουργήσει η ρύθμιση αυτή, αφενός μεν θα πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς η δημόσια διοίκηση, αφετέρου, θα πρέπει και οι επενδυτές να καλούνται να συμπληρώσουν τυχόν ελλείψεις, που μπορεί να έχουν στους φακέλους που υποβάλλουν (χωρίς να «τρέχει» το 45ήμερο).

Ωστόσο, θα πρέπει να τους ζητούνται από το δημόσιο, συγκεκριμένα έγγραφα, όχι να γίνεται μια απλή παραπομπή στη νομοθεσία, αφήνοντας δηλαδή τον επενδυτή να ερμηνεύσει ο ίδιος τις διατάξεις και να «αποκρυπτογραφήσει» τι χρειάζεται ο φάκελός του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, Κ. Τζάρος σημείωσε πως το 2022 έπεσαν στην ελληνική κτηματαγορά 2 δισ. ευρώ, που ήταν περισσότερα κατά 68% συγκριτικά με το 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησαν κατά 12,45% οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο α' τρίμηνο

Οι περιοχές τουριστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως Αθήνα, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, δείχνουν αντοχές ή και αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων. «Έκρηξη» των ενδοοικογενειακών μεταβιβάσεων το 2022 λόγω αύξησης του αφορολόγητου ορίου.
skertsos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Παρεμβάσεις για φθηνή στέγη, θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Περίπου 350.000 τμ θα απελευρωθούν στο κέντρο της Αθήνας με τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Η ζήτηση αφορά πρωτίστως σε κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, τα οποία έχουν εξαρχής σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για την προοριζόμενη χρήση, το λεγόμενο build-to-suit.