ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding, Athens Energy Dialogues

Μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία

Ο Ρούντι Μπαρούντι ,διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding σημείωσε πως η αλλαγή του μοντέλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστά δομημένα βήματα αλλιώς θα προκληθούν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια της αγοράς, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, τόνισε ο κ. Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει μια μοναδική ευκαιρία στην Ευρώπη να αλλάξει το ενεργειακό της μείγμα.

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο τoυ 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues», ο κ. Μπαρούντι ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο, τονίζοντας ότι η αλλαγή του μοντέλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστά δομημένα βήματα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν σημαντικές ανισσοροπίες και ελλείψεις στην αγορά ενέργειας, που θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών, του κόστους διαβίωσης και θα οδηγήσουν ολόκληρες οικονομίες σε κατάρρευση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Baroudi η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση, ειδικά με την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
 
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Baroudi επεσήμανε πώς άλλαξε δραματικά τη γεωπολιτική σκακιέρα και αποκάλυψε την επικίνδυνα υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ίδιος τόνισε πως «από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να επιβάλει κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας επειδή της λείπουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, λόγω ενός μακροχρόνιου δισταγμού να δημιουργήσει ένα αρκετά διαφορετικό καλάθι πηγών και προμηθευτών ενέργειας. Η γηραιά ήπειρος υποφέρει επίσης από ανεπαρκή ικανότητα επανυγροποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία με θαλάσσια φορτία LNG από άλλες χώρες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Baroudi υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα, και ορισμένα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προσθέτονας πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια προχωρώντας στην ανάπτυξη των ολοένα και πιο υποσχόμενων κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η παραγωγή των οποίων θα μπορούσε στη συνέχεια να συνδεθεί με υποθαλάσσιο ή/και χερσαίο αγωγό με την ηπειρωτική Ευρώπη».
 
Παράλληλα ο κ. Baroudi σημείωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας, όπως τα ηλιακά και -ειδικά- αιολικά πάρκα. Ίσως το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τις μεγάλες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μεσόγειο».
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Baroudi «η πλήρης χρήση του δυναμικού –μόνο στα παράκτια αιολικά πάρκα, θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 500 εκατ. MW ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ισοδύναμο με ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή της πυρηνικής βιομηχανία. Τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και, ως εκ τούτου, για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής σε διαχειρίσιμα όρια».
 
Κλείνοντας ο κ. Baroudi χαιρέτισε το πρόγραμμα της απεξάρητησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που παρουσίασε η ΕΕ τονίζοντας πως «είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη κινηθεί για να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με τους γείτονές της στην Μεσόγειο, θα επιτύχει την πλήρη ανεξαρτησία της εξωτερικής της πολιτικής, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και θα αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

RWE-Fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι εξαγορές στις ΑΠΕ μεταβάλλουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Στον τομέα των ΑΠΕ η εξαγορά έτοιμων - σε λειτουργία - μονάδων ή σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης εξασφαλίζουν για τον αγοραστή ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική η συνεισφορά των αιολικών πάρκων στις επιδοτήσεις ρεύματος

Το 2022 τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας παρήγαγαν το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια της κρίσης διασφάλισαν 4 δισ.ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις ρεύματος.