ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding, Athens Energy Dialogues

Μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία

Ο Ρούντι Μπαρούντι ,διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding σημείωσε πως η αλλαγή του μοντέλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστά δομημένα βήματα αλλιώς θα προκληθούν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια της αγοράς, αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, τόνισε ο κ. Roudi Baroudi, διευθύνων σύμβουλος της Energy & Environment Holding επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγει μια μοναδική ευκαιρία στην Ευρώπη να αλλάξει το ενεργειακό της μείγμα.

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο τoυ 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues», ο κ. Μπαρούντι ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ενεργειακό μείγμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο, τονίζοντας ότι η αλλαγή του μοντέλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με σωστά δομημένα βήματα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν σημαντικές ανισσοροπίες και ελλείψεις στην αγορά ενέργειας, που θα προκαλέσουν αύξηση των τιμών, του κόστους διαβίωσης και θα οδηγήσουν ολόκληρες οικονομίες σε κατάρρευση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Baroudi η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση, ειδικά με την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
 
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Baroudi επεσήμανε πώς άλλαξε δραματικά τη γεωπολιτική σκακιέρα και αποκάλυψε την επικίνδυνα υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ίδιος τόνισε πως «από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να επιβάλει κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας επειδή της λείπουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, λόγω ενός μακροχρόνιου δισταγμού να δημιουργήσει ένα αρκετά διαφορετικό καλάθι πηγών και προμηθευτών ενέργειας. Η γηραιά ήπειρος υποφέρει επίσης από ανεπαρκή ικανότητα επανυγροποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία με θαλάσσια φορτία LNG από άλλες χώρες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Baroudi υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα, και ορισμένα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προσθέτονας πως «η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια προχωρώντας στην ανάπτυξη των ολοένα και πιο υποσχόμενων κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η παραγωγή των οποίων θα μπορούσε στη συνέχεια να συνδεθεί με υποθαλάσσιο ή/και χερσαίο αγωγό με την ηπειρωτική Ευρώπη».
 
Παράλληλα ο κ. Baroudi σημείωσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας, όπως τα ηλιακά και -ειδικά- αιολικά πάρκα. Ίσως το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τις μεγάλες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μεσόγειο».
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Baroudi «η πλήρης χρήση του δυναμικού –μόνο στα παράκτια αιολικά πάρκα, θα μπορούσε να παράγει τουλάχιστον 500 εκατ. MW ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ισοδύναμο με ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή της πυρηνικής βιομηχανία. Τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα, όχι μόνο για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και, ως εκ τούτου, για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλουν στη διατήρηση της κλιματικής αλλαγής σε διαχειρίσιμα όρια».
 
Κλείνοντας ο κ. Baroudi χαιρέτισε το πρόγραμμα της απεξάρητησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που παρουσίασε η ΕΕ τονίζοντας πως «είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη κινηθεί για να σταματήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με τους γείτονές της στην Μεσόγειο, θα επιτύχει την πλήρη ανεξαρτησία της εξωτερικής της πολιτικής, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και θα αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Το 3,7% του ΑΕΠ έχει δοθεί σαν στήριξη για την ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στο 70% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2026

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανάφερε στην κα Βεστάγκερ,  ότι την τελευταία τριετία συνδέονται στο ηλεκτρικό σύστημα νέα έργα ΑΠΕ, τονίζοντας ότι από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί έως και 5 GW νέων έργων.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο σχεδιασμός για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Ελλάδα

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής

Στην εθνική ενεργειακή στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει τρεις βασικούς στόχους αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σημείωσε ότι με σταθερά βήματα αλλάζει ο ενεργειακός κλάδος.