ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Αισιοδοξία πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη καθώς είμαστε μια χώρα που πρέπει να προσέχει πολύ τα δημοσιονομικά της και θα υπάρχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα ενώ το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξουν μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξέφρασε  ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας που επισήμανε ωστόσο ότι τυχόν παρεμβάσεις περνάνε από την έγκριση του πρωθυπουργού ανάλογα με τις προτεραιότητες.

«Είναι συλλογική δουλειά της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 101,3 σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια μελλοντική παρέμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία».

Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας. Θα υπάρχει και εφέτος πρωτογενές έλλειμμα, το δημόσιο χρέος είναι μεν βιώσιμο, αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη, είμαστε ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν υπάρχει επενδυτική βαθμίδα».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε, επίσης, ότι υπάρχει όξυνση προβλημάτων σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό. Αλλά πρόσθεσε πως την ίδια περίοδο καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, υπάρχει συρρίκνωση της ανεργίας, ενώ οι μικρότερες υποχρεώσεις των πολιτών, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, ανακουφίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Και «δημιουργούμε δημοσιονομικές δυνατότητες για ακόμη περισσότερες λύσεις», κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί έδωσε την μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και πλέον τα περιθώρια ελιγμών έχουν εξαντληθεί.

«Η κυβέρνηση είναι από πάνω, αν υπάρχουν περιθώρια σίγουρα θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πουν παιδιά βγείτε και ξοδέψτε αλόγιστα, γιατί αυτά τα κάναμε στο παρελθόν και μας πόνεσαν πολύ, άρα πρέπει να δείξουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στους γύρω μας και στην ιστορία ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι πολύ λογικό και εξαιρετικά θεμιτό οι πολίτες να ζητούν βοήθεια από το κράτος την ώρα που υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη δυσκολία. Το αν υπάρχουν περιθώρια δεν κρίνεται από μια δημοσκόπηση, κρίνεται από το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως από τις αγορές. Αυτή την στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι ήδη αρκετά ψηλά. Που σημαίνει ότι οι αγορές ανησυχούν, για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους που κουβαλά από το παρελθόν. Μετά την εμπειρία του 2010 όλοι ξέρουμε ότι μια λάθος κίνηση μια κυβέρνησης η οποία για πολιτικούς λόγους δίνει την αίσθηση ότι αγνοεί τα δημοσιονομικά τελικά καταλήγει σε πολύ μεγάλο πόνο για τους πολίτες, άρα σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».

Η Ελλάδα τα δύο χρόνια της πανδημίας είχε σημαντικά μεγαλύτερο έλλειμμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης«γιατί δώσαμε ως στήριξη στην κοινωνία πολύ περισσότερα χρήματα από όλους τους άλλους. Εξερχόμενοι από μια 10ετή κρίση τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν είχαν λίπος να κάψουν. Έπρεπε να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, πράγμα που επετεύχθη. Δεν μπορούμε 3η συνεχόμενη χρονιά να είμαστε σε έλλειμμα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρόκειται να βάλουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά γιατί οι επιπτώσεις στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους φτωχότερους από αυτούς είναι τραγικές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως χαμηλά και μεσαία στρώματα

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ακινήτων σε περιοχές όπως το Λαύριο, η Ν. Σμύρνη, η Πετρούπολη και η Αγία Παρασκευή όπου υπάρχουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε Μύκονο και Σαντορίνη προκύπτουν αυξήσεις φόρου.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 13% στον ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου για το 80% των ιδιοκτητών

Τις αλλαγές στον φόρο που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης εξειδίκευσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Αυξημένη κατά 280 εκατ. ευρώ η μείωση του φόρου το 2022, επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% σε περιουσίες μέχρι 100.000 ευρώ.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις

Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022, ενώ περί των 7,3 εκατ. ιδιοκτητών δεν θα δουν κάποια αλλαγή στα ποσά πληρωμής.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Σε δέκα έως δώδεκα δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με το πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.