ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που αναφέρει πως θα υπάρξει μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με στόχο να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον Ιούλιο. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης παγκοσμίως.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», σημειώνοντας πως ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση 3-4% επιπλέον του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία. Ανέφερε, επίσης, πως θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών. «Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», ανέφερε.

Ο υπουργός τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας, δηλαδή να καταργηθεί αυτή η συμπληρωματική επιβάρυνση των ιδιοκτητών με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να πληρώνεται φέτος από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από τον Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη έναρξη των πληρωμών δόσεων.

Σε άλλη του συνέντευξη στο taxheaven, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως θα γίνει προσπάθεια με όλους τους φορείς για να ανοίξει το σύστημα των φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο, αναφέροντας πως «έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Περιορισμένα περιθώρια για στήριξη

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις», ενώ αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία. «Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως για την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έχουν δοθεί 43,3 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο πακέτο που έχει δοθεί από κυβέρνηση παγκοσμίως, Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε όμως πως αυτό το ποσό είναι στο έλλειμμα που μετακυλίεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το δεύτερο με τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος.

Δίνοντας σινιάλο πως τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων έχουν στενέψει ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 38 δισ. ευρώ υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στο Ecofin για θέσπιση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της κοινωνίας για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, του αγροτικού τομέα, της αγοράς ακινήτων και των ευπαθών ομάδων.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε σε ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ για περισσότερους το 2022

Ο υπ. Οικονομικών επεσήμανε ότι σε μια περίοδο σημαντικών και ανοδικών αβεβαιοτήτων και κινδύνων δεν μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο εν είδει κοινωνικού «μερίσματος ανάπτυξης».
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ διεθνούς συμφωνίας για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή η Ελλάδα

Ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, συμμετείχε στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ όπου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι υπέρ μίας διεθνούς, συναινετικής λύσης.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για σεισμόπληκτα ακίνητα σε Β. Αιγαίο και Θεσσαλία

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις

Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022, ενώ περί των 7,3 εκατ. ιδιοκτητών δεν θα δουν κάποια αλλαγή στα ποσά πληρωμής.