ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που αναφέρει πως θα υπάρξει μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις με στόχο να ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον Ιούλιο. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης παγκοσμίως.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», σημειώνοντας πως ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση 3-4% επιπλέον του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία. Ανέφερε, επίσης, πως θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών. «Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», ανέφερε.

Ο υπουργός τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας, δηλαδή να καταργηθεί αυτή η συμπληρωματική επιβάρυνση των ιδιοκτητών με ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να πληρώνεται φέτος από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από τον Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη έναρξη των πληρωμών δόσεων.

Σε άλλη του συνέντευξη στο taxheaven, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως θα γίνει προσπάθεια με όλους τους φορείς για να ανοίξει το σύστημα των φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο, αναφέροντας πως «έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, τον κο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Περιορισμένα περιθώρια για στήριξη

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις», ενώ αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία. «Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα», σημείωσε.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως για την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έχουν δοθεί 43,3 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ και αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο πακέτο που έχει δοθεί από κυβέρνηση παγκοσμίως, Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε όμως πως αυτό το ποσό είναι στο έλλειμμα που μετακυλίεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το δεύτερο με τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό γιατί η Ελλάδα παραμένει να είναι μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος.

Δίνοντας σινιάλο πως τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων έχουν στενέψει ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 38 δισ. ευρώ υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Αισιοδοξία πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη καθώς είμαστε μια χώρα που πρέπει να προσέχει πολύ τα δημοσιονομικά της και θα υπάρχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα ενώ το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις στηρίζεται και προάγεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους, ενθαρρύνονται οι συνέργειες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, τέλος Μαΐου η πρώτη δόση

Σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ που θα είναι μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. Πώς θα γίνει ο υπολογισμός φόρου και πώς θα αναζητήσετε το εκκαθαριστικό στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητη η επιχορήγηση για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
Xristos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ποσού της επιστρεπτέας

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.