ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
benzini-kausima-notheia
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρονικό χτύπημα στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

Παρακολούθηση τελωνειακών συναλλαγών και κινήσεων επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών.

Σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων, ποτών και τσιγάρων με στόχο το χτύπημα του λαθρεμπορίου που προκαλεί «αιμορραγία» στα δημόσια έσοδα πάνω από 700 εκ. ευρώ το χρόνο προβλέπει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών.  

Στη πρώτη γραμμή της μάχης μπαίνουν η εγκατάσταση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο καθώς και συστημάτων καταγραφής της κίνησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια και η ενίσχυση και επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων.

Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στοχεύει μεταξύ άλλων στο περιορισμό της απώλειας εσόδων με εντατικοποίηση και ενίσχυση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, στη προστασία της κοινωνίας από τη χρήση παράνομων, νοθευμένων, πλαστών, επικίνδυνων και επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων, στην διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά και προστασία των καταναλωτών και στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και ειδικότερα του οικονομικού εγκλήματος, κυρίως με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων.

Οι δράσεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου περιστρέφονται σε πέντε άξονες:

  1. Εκσυγχρονισμός των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου με στοχευμένα εργαλεία ελέγχου και δίωξης από την Τελωνειακή Υπηρεσία. Τα λειτουργικά συστήματα πληροφοριών ICISNET και ELENXIS της ΑΑΔΕ θα επανασχεδιαστούν για την αποτελεσματική ιεράρχηση των κινδύνων μη συμμόρφωσης και τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προφίλ ελέγχου, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές βάσεις ανάλυσης δεδομένων.
  2. Ενεργοποίηση νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές και διαδικασίες σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα παρέχει καλύτερη και ταχύτερη στόχευση των διωκτικών τελωνειακών υπηρεσιών με κεντρική εποπτεία και στα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος, όπως σημεία εισόδου-εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ και τοποθεσίες σε περιφερειακό επίπεδο.
  3. Αναβάθμιση των εργαλείων δίωξης του λαθρεμπορίου. Θα παρέχονται πρόσθετα συστήματα ελέγχου X-RAY για φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των διωκτικών διαδικασιών με το αναπτυσσόμενο κεντρικό σύστημα του τελωνείου. Η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου των Κινητών Ομάδων Ελέγχου θα ενισχυθεί με σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης, οχήματα, σύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης και εφαρμογές υποστήριξης για κινητές συσκευές.
  4. Ηλεκτρονική Παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων με επίκεντρο την κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην ελληνική επικράτεια. Με την είσοδό τους και την κυκλοφορία τους στη χώρα, θα εφαρμόζεται η αξιοποίηση του Μητρώου Αλκοολούχων Ποτών και του Συστήματος Αναγνώρισης Αλκοολούχων Ποτών από τις ελεγκτικές αρχές του τελωνείου.
  5. Ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων, πράγμα που θα ενισχύσει τη διαδικασία προσαρμοσμένου ελέγχου και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων μεταφοράς καυσίμων. Το σύστημα θα μπορεί να παρακολουθεί το φορτίο από την είσοδό του και την τελωνειακή διαδικασία που εφαρμόζεται για την ελεύθερη κυκλοφορία ή την έξοδό του από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και θα συμβάλλει στην ενίσχυση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου περιορίζοντας τα περιθώρια λαθρεμπορίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κρίσιμα «ραντεβού» Φεβρουαρίου, Μαρτίου για φορολογικές υποχρεώσεις

Η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου και η τελευταία ημέρα του μήνα είναι οι πιο σημαντικές για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Στις 31 Μαρτίου λήγει ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς βεβαίωση ΤΑΠ και με ηλεκτρονική ενημερότητα

Την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Φέτος αναμένεται από την ΑΑΔΕ και η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πάνω από 100.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις το 2021.