ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η πρόσοψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ελληνική σημαία, σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας.

Επ. Ανταγωνισμού: Πώς μπορούν να αποκαλυφθούν πρακτικές καρτέλ

Οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών) ώστε να προχωρήσουν τις έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει την πανελλαδικής εμβέλειας επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης του θεσμού του whistleblowing (ανώνυμη παροχή πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού), με την δημιουργία ενός νέου βίντεο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των Αναθετουσών Αρχών για θέματα νόθευσης διαγωνισμών και προσφορών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ (νόθευση διαγωνισμών) ώστε να προχωρήσουν τις έρευνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ωφελώντας άμεσα την ελληνική οικονομία, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους.

Μέσω του ειδικού συστήματος ανώνυμης πληροφόρησης, οι Αναθέτουσες Αρχές και άλλοι φορείς μπορούν να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με τις ακόλουθες πρακτικές ή/και συμπεριφορές διασφαλίζοντας απόλυτα την ανωνυμία τους.

Εάν μια Αναθέτουσα Αρχή ή φορέας έχει πληροφορίες για νόθευση διαγωνισμών και προσφορών όπως

  • Υποβολή εικονικών προσφορών (Προσφορά-κάλυψη) 
  • Καταστολή προσφοράς 
  • Υποβολή προσφορών εκ περιτροπής 
  • Κατανομή αγορών 

τότε ενημερώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντελώς ανώνυμα και με ασφάλεια στον σχετικό σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε τον επικαιροποιημένο Οδηγό για τις Αναθέτουσες Αρχές ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα των δημοσιεύσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

https://youtu.be/qu5GpJOv0O8

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Νικολοπούλου: Πολυπαραγοντικό το θέμα χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναλύει γιατί οι αυξήσεις επιτοκίων δεν μεταφέρονται εξίσου στις καταθέσεις, εντοπίζοντας ολιγοπωλιακή αγορά, υψηλή ρευστότητα τραπεζών και μειωμένη κινητικότητα καταναλωτών.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρούει τον κώδωνα για ρυθμιστική ασυμμετρία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκφράζει ανησυχίες για ρυθμιστική ασυμμετρία στην αγορά ιδιωτικών μεταφορών, ζητώντας αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αποφευχθούν στρεβλώσεις λόγω νέων τεχνολογιών.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Δεν συγκεντρώνεται ο τραπεζικός κλάδος - Σταθερά τα επιτόκια 20ετίας

Σύμφωνα με τη Χ. Απαλαγάκη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα μερίδια αγοράς των 4 μεγάλων τραπεζών παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Αλέξανδρος Εξάρχου Άκτωρ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aktor: Εγκρίθηκε από Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Εντελέχεια

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Εντελέχεια ΑΕ από την Aktor, κρίνοντας ότι η συγκέντρωση δεν δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τον ανταγωνισμό.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο «μικροσκόπιο» η αγροδιατροφική αλυσίδα και οι τιμές

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντείνει τις έρευνες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, με χαρτογραφήσεις και κλαδικές μελέτες από την παραγωγή έως τη λιανική. Στόχος η κατανόηση των μηχανισμών τιμολόγησης και ο εντοπισμός στρεβλώσεων, με πορίσματα της μεγάλης έρευνας να αναμένονται στο γ’ τετράμηνο 2026.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτεραιότητα στη διερεύνηση αγοράς ραδιοφαρμάκων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει κατά προτεραιότητα πρακτικές εταιρείας ραδιοφαρμάκων για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, με επί τόπου έλεγχο και ερωτηματολόγια στον κλάδο, λόγω τυχόν παρεμπόδισης ανταγωνισμού.