ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 200 εκατ. οι νέες επιδοτήσεις για τη βενζίνη και το ντίζελ

Έως τα 60 ευρώ θα αυξηθεί η επιδότηση για βενζίνη με το νέο Fuel Pass, ενώ ανεβαίνει στα 0,15 ευρώ η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Αυξημένη στήριξη για τα καύσιμα στα νησιά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε νέο πακέτο «πυροσβεστικών» μέτρων για να περιοριστεί η «φωτιά» των τιμών στα υγρά καύσιμα που «καίει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών προχωρά η κυβέρνηση με αύξηση του ποσού της επιδότησης και του αριθμού των δικαιούχων και παράταση της στήριξης για ακόμα τρεις μήνες.

Παράλληλα σχεδιάζεται στοχευμένη παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων στα νησιά που «σπάνε τα κοντέρ» και ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν αύξηση του συνολικού κονδυλίου πάνω από 200 εκατ. ευρώ έναντι 130 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο πρώτο κύκλο των επιδοτήσεων, «άνοιγμα της βεντάλιας» των δικαιούχων σε πάνω από 3 εκατ. από 2,3 εκατ. και συνέχιση των επιδοτήσεων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση στη βενζίνη θα γίνει με το μοντέλο του fuel pass και στο ντίζελ απευθείας στην αντλία. Οι οριστικές αποφάσεις για το είδος, την έκταση και τη διάρκεια των νέων μέτρων στήριξης αναμένεται να ληφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ανάλογα με τις ακριβείς εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση τα στοιχεία αλλά και τις προβολές για την πορεία του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες.

Εν μέσω ρευστού και αβέβαιου διεθνούς σκηνικού  η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει τον ελεύθερο ταμειακό χώρο που δημιουργεί το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα κρατώντας «αποθέματα» για το μέλλον.      

Ειδικότερα το σχέδιο για την προστασία των νοικοκυριών από το κύμα της ακρίβειας στα καύσιμα προβλέπει τα εξής:

  1. Βενζίνη. Το επίδομα θα χορηγηθεί για ακόμα τρεις μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με τη σημερινή του μορφή (Fuel pass 2). Το ποσό της ενίσχυσης θα αυξηθεί στα 40-60 ευρώ συνολικά για το τρίμηνο έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Η επιδότηση θα δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά, καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα αναπροσαρμοστεί στη ζώνη των 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ. Για τη χορήγηση του επιδόματος θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο πρώτο κύκλο. Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα -μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αν επιλέξουν ως μέθοδο χορήγησης της επιδότησης την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος. Η πίστωση της επιδότησης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής του. Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος. Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.
  2. Ντίζελ κίνησης. Η επιδότηση στην αντλία θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ το πιθανότερο είναι να αυξηθεί το ποσό στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.
  3.  Νησιά. Εξετάζεται σοβαρά να υπάρξει υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας ενώ έχει αποφασιστεί η αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η επιδότηση για το ντίζελ, οικονομία δυνάμεων από το ΥΠΟΙΚ

Τον κίνδυνο νέας αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, που θα αυξήσουν την επιβάρυνση στον πληθωρισμό, σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο και αναστέλλει τις αποφάσεις για νέα επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται και νέα «επιταγή ακρίβειας» μαζί με επιδότηση στα καύσιμα

Ενισχύεται το πακέτο μέτρο στήριξης και θα ανέλθει η δαπάνη σε 500 εκατ., καθώς αναμένεται να προστεθεί στην επιδότηση βενζίνης και ντίζελ κίνησης μια νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ασθενέστερα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» σε επιδοτήσεις για καύσιμα και νέα «επιταγή ακρίβειας»

Αυξάνεται και θα δίνεται σε περισσότερους, με νέα εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα για τη βενζίνη. Παράταση επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Πιθανή η χορήγηση νέου βοηθήματος στους ασθενέστερους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δοθεί επίδομα βενζίνης - diesel: Τι προβλέπει η τροπολογία

Από 30 έως 50 ευρώ η επιδότηση βενζίνης, 0,12 ευρώ το λίτρο για το diesel. Διακόσια ευρώ επιδότηση για τα ταξί. Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, χωρίς πρόστιμα οι τροποποιητικές δηλώσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη φυλακή όσοι «πειράζουν» ηλεκτρονικά συστήματα σε πρατήρια καυσίμων

Ποινές κάθειρξης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για όσους παραβιάζουν τα συστήματα εισροών - εκροών, καθώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Λουκέτα για τρεις μήνες σε βενζινάδικα.