ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται και νέα «επιταγή ακρίβειας» μαζί με επιδότηση στα καύσιμα

Ενισχύεται το πακέτο μέτρο στήριξης και θα ανέλθει η δαπάνη σε 500 εκατ., καθώς αναμένεται να προστεθεί στην επιδότηση βενζίνης και ντίζελ κίνησης μια νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Ενίσχυση του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια με διανομή δεύτερης «επιταγής ακρίβειας» και αύξηση του συνολικού ποσού στα 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της επέκτασης και της αύξησης του ποσού της επιδότησης στα υγρά καύσιμα με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, στο τραπέζι βρίσκεται η εφάπαξ χορήγηση μέσα στον Ιούλιο  έκτακτης ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 250-300 εκ. ευρώ κατά τα πρότυπα του βοηθήματος που δόθηκε το Πάσχα.

Ειδικότερα το επικρατέστερο σενάριο για τις νέες αντισταθμιστικές στο κύμα ανατιμήσεων παρεμβάσεις προβλέπει:

  1. Χορήγηση ειδικού εφάπαξ βοηθήματος στα αδύναμα νοικοκυριά με «πιλότο» το έκτακτο Δώρο Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι επίδομα ύψους 200 ευρώ έλαβαν 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι, 166.982 άτομα με αναπηρία και 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ σε 625.000 οικογένειες με παιδιά χορηγήθηκε μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού και 241.281 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας έχει «ανοίξει παράθυρο» για μία νέα «επιταγή ακρίβειας» μέσα στον Ιούλιο εφόσον εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος.
  2. Παράταση της επιδότησης στη βενζίνη τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (Fuel pass 2)  και αύξηση του ποσού στα 40-60 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα. Την ενίσχυση εκτιμάται ότι λάβουν περισσότερα νοικοκυριά από 3 εκατ. νοικοκυριά έναντι 2,3 εκατ. λόγω της αναπροσαρμογής του ορίου για το οικογενειακό εισόδημα στη περιοχή των 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα. Η καταβολή τα επιδότησης θα γίνει με βάση το ισχύον μοντέλο του Fuel Pass. Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο εισοδηματικό όριο έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου και στην οποία θα εισέρχονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αν επιλέξουν ως μέθοδος χορήγησης της επιδότησης τη «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι.. Η ενίσχυση θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος. Η πίστωση της επιδότησης στην άυλη ψηφιακή κάρτα η στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πραγματοποιείται μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από την τράπεζα της επιλογής του. Το ποσό θα κλιμακώνεται  ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος ενώ για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.
  3. Η επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.
  4. Αυξημένη επιδότηση στη βενζίνη για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας και ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η επιδότηση για το ντίζελ, οικονομία δυνάμεων από το ΥΠΟΙΚ

Τον κίνδυνο νέας αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, που θα αυξήσουν την επιβάρυνση στον πληθωρισμό, σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο και αναστέλλει τις αποφάσεις για νέα επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 200 εκατ. οι νέες επιδοτήσεις για τη βενζίνη και το ντίζελ

Έως τα 60 ευρώ θα αυξηθεί η επιδότηση για βενζίνη με το νέο Fuel Pass, ενώ ανεβαίνει στα 0,15 ευρώ η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Αυξημένη στήριξη για τα καύσιμα στα νησιά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» σε επιδοτήσεις για καύσιμα και νέα «επιταγή ακρίβειας»

Αυξάνεται και θα δίνεται σε περισσότερους, με νέα εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα για τη βενζίνη. Παράταση επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Πιθανή η χορήγηση νέου βοηθήματος στους ασθενέστερους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δοθεί επίδομα βενζίνης - diesel: Τι προβλέπει η τροπολογία

Από 30 έως 50 ευρώ η επιδότηση βενζίνης, 0,12 ευρώ το λίτρο για το diesel. Διακόσια ευρώ επιδότηση για τα ταξί. Έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, χωρίς πρόστιμα οι τροποποιητικές δηλώσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη φυλακή όσοι «πειράζουν» ηλεκτρονικά συστήματα σε πρατήρια καυσίμων

Ποινές κάθειρξης προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για όσους παραβιάζουν τα συστήματα εισροών - εκροών, καθώς το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Λουκέτα για τρεις μήνες σε βενζινάδικα.